Mesleki sorunlar konusunda karşılıkı görüş alışverişinde bulunulması ve çözüm yollarının tartışılması amacıyla medya gezilerini sürdüren Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC), Toros Gazetesi İmtiyaz Sahibi Erden Arat, gazete yazarları Erol Karataş ve Ali Boz ile görüştü.

Arat, ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Başkan Yardımcısı Sait Güleç ve Yönetim Kurulu Üyesi Mutlu Mete’nin katıldıkları ziyaret esnasında, “Yerel gazetelerin sayısının fazlalığından dolayı gelirlerinin azaldığı” yolundaki iddialara katılmadığını belirtti.

Basın İlan Kurumu’nun mevcut yapısı ve yasal düzenlemeleri eleştiren Arat, şunları kaydetti:

“İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde yerel medya rahat ederken Anadolu basını sıkıntı yaşamaya mahkumdur. Öncelikle Basın İlan Kurumu’na büyük kentlerden değil, Anadolu basınından daha fazla sayıda üye alınmalıdır. Güneydoğu Anadolu’dan da mutlaka bir kişi yönetime girmelidir. Bunlar sağlanır ve Anadolu yerel medyası gereği gibi desteklenirse, kalite artacak, buna paralel olarak gelirlerde de artış olacaktır.”

İÇERİK ZENGİNLEŞTİRİLMELİ

Yerel gazetelerin birleşmesinden çok gazetelerin içeriğinin zenginleştirilmesinin büyük önem taşıdığına değinen Arat, şöyle devam etti:

“Yerel gazetelerin günümüzde en büyük sorunu; evlere girmemesi, yeterli sayıda eleman çalıştırılmadığı için içeriğinin zengin olmaması, dolayısıyla tirajlarının düşük olmasıdır. Bu sıkıntıların aşılması için yerel medya sahipleri, ÇGC ile işbirliği içerisinde bulunmalıdır.

ÇGC mesleki eğitim çalışmalarına ağırlık vermeli, Adana’daki duayen gazeteciler tarafından gazeteciliğe hevesli gençlere düzenli seminerler verilmelidir. Eğitim çalışmaları sonunda yetenekli gençlere iş imkanı konusunda yardımcı olunmalıdır. Bu arada yerel medya kendine çeki düzen vermeli, zengin bir içerikle çıkmanın yollarını araştırıp zaman geçirmeden hayata geçirmelidir. Bunu yaparken de, başta belediyeler olmak üzere sırtını hiçbir yere dayamamalı, tirajına ve niteliğine güvenmelidir.

Yerel basının sıkıntılarının aşılması konusunda ÇGC ile işbirliğinin büyük önem taşıdığına inanıyorum. Bunun için yerel medya sahipleri ÇGC’nin kurumsal kimliğinin daha yukarıya taşınması konusunda samimi çaba harcamalıdır.”

DAHA ÇOK OKUNMALI

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir de, yerel gazetelerin öncelikli sorunu olan tiraj konusunu aşabilmek için bir dizi çalışma yapacaklarını belirterek, “Bunun için yerel yönetimler ve dinamiklerle tüm marketlerde yerel gazetelerin satışa sunulması, kahvehane, otel ve cafelerde gazete bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesi konusunda görüşmelerde bulunacağız. Şehrin belirli merkezlerinde yerel gazete satan büfelerin açılması ve ilçelere kadar dağıtımının yapılması için de çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.