Adana’da yerel medyanın yerel yönetimler, STK’lar, odalar, sanayici ve işadamları dernekleri gibi kuruluşlardan yeterli ilan-reklam desteği alamadığına dikkat çeken Denizli, “Çoğu çevreler çeşitli bahanelerle artık dini bayramlarda, yılbaşında ve özel günlerde bile kutlama ilanı vermiyor.Yerel gazetelere oldukları üç-beş adet aboneliğin ardına sığınıp ilan desteğini alabildiğine kısıyorlar. Oysa yıl boyunca yaptıkları  tüm açıklamalar yerel basının tamamında haber olarak yayınlanıyor. Kamuoyuna ve ilgili yerlere vermek istedikleri mesajları bu yolla rahatlıkla verebiliyorlar. Bu bilinç içerisinde yerel basına ilan desteği sağlamaları gerekirken tam tersini yapıyorlar. Gazetelerin haberleri fatura etmeleri mümkün olmadığı gibi bunu etik de bulmuyoruz. Bu noktada yerel gazete sahiplerinin dayanışma içerisinde olup yapılan açıklamaları kullanmamaları gerektiğine inanıyorum. Ama bu birlikteliği ne yazık ki sağlayamıyoruz. Dolayısıyla kayıplarımız devam ediyor” diye yakındı.

BİRLEŞME ÇOK ZOR

Medya kuruluşları gezilerini sürdüren Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC), Egemen Gazetesi’ni ziyaret ederek mesleki sorunlar ve çözüm önerileri konusunda görüş alışverişinde bulundu. ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Başkan Yardımcısı Sait Güleç, Genel Sekreter Ömer Üney, yönetim kurulu üyeleri Halil Akılevi ve Yusuf Baştuğ, Egemen Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hakan Denizli, gazete yazarları Hülya Ekmekçi, Düzgün Coşkun ve Sayfa Editörü Hüseyin Azar ile görüştü. Adana’da  sadece yayıncılık yapan gazete sahibi sayısının az olmasından dolayı “Birleşme” olgusunun pek kabul görmediğine işaret eden Denizli, sıkıntıların uzun vadede nitelikli yayın politikası ile aşılacağına inandığını söyledi. Birleşmenin sosyal yönden sıkıntı yaratacağını ve işsizliği arttıracağını kaydeden Denizli,Basın İlan Kurumu’nun gazetelerin içeriğinin zenginleştirilmesi, özel haberlerle kalitelerinin yükseltilmesi yolunda çabası bulunduğunu ama bunun hedefe ulaşmada yeterli olmadığını vurguladı. Denizli, sahiplerinin sadece yayıncılık yaptığı gazetelere daha fazla oranda ilan desteği sağlanmasının doğru bir yaklaşım olacağını sözlerine ekledi.

DESTEKLER YETERSİZ

Son dönemlerde kısmen artış göstermesine rağmen resmi ilan gelirlerinin yetersiz kaldığını, yıl boyunca ayda ortalama 12 bin liralık ilan desteği sağlanırken bunun 9 bin lirasının sadece baskıya gittiğini belirten Denizli, şu görüşlere yer verdi:

“Basın İlan Kurumu gazetenin tüm giderlerini karşılamıyor ama her şeyine müdahale ediyor Şimdi yeni mevzuata göre; gazetede her gün 5,5 sayfa Adana haberleri, özel haberler ve röportajlar yayınlanması, iki köşe yazarının bulunması durumunda ilan desteğinin  yüzde 10 oranında arttırılacağı söyleniyor. Bunu fırsat zannedip atlayanlar var ama bana göre durum hiç de öyle değil. Neden derseniz, çünkü siz belirtilen yayın kurallarına harfiyen uymazsanız, gereğini yerine getirmezseniz  bunun parasal yönden cezası var. Zaten zor koşullarda görev yapan yerel gazetelerin, bu mevzuatın uygulanması durumunda daha fazla sıkıntı yaşamaları kaçınılmazdır.”

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ise, medya kuruluşları ziyaretlerinde özellikle yerel basının karşı karşıya bulunduğu sorunları ve çözüm önerilerini görüştüklerini, daha sonra bunları bir rapor halinde ilgili yerlere göndereceklerini söyledi. Yerel gazetelerin dağıtım ve baskı giderlerini asgariye indirme konusunda bir çalışma içerisine gireceklerini belirten Esendemir, “Kentin muhtelif yerlerindeki led reklam ekranlarından bir bölümünün gelirinin, ÇGC koordinatörlüğünde yerel medyaya dengeli şekilde dağıtılmasını talep edeceğiz. Bu sağlandığı takdirde yerel basının bin nebze olsun rahat nefes alacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.