Daha sonra toplu halde Basın Anıtı’na geçen gazeteciler, burada Anıta çelenk koyup, saygı duruşunda bulunduktan sonra, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, günün anlam ve önemini belirten basın açıklamasını okudu. Törenin ardından Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ne geçen katılımcılar, burada bir süre oturup sohbet ettiler. 

Esendemir, yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi;

Bugün Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nin 38. Kuruluş yıldönümü, özellikle başta kurucu başkanımız Çoban Yurtçu olmak üzere, hayatını kaybeden üyelerimizi rahmetle anıyoruz.

Türkiye'de kamu yararına faaliyet gösteren 5 İlin gazeteciler cemiyetinden birisi olan Cemiyetimizde bugüne kadar başkanlık görevinde bulunan diğer ağabeylerimiz Erdoğan Varol, Kurtar Çakın, Çetin Yiğenoğlu ve Tamer Ünal ile yönetim kurulu üyelerini de sevgi ve saygı ile anıyor, emeklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Ülkemiz çok önemli bir süreçten geçerken, demokrasinin en önemli unsurlarından birisi olan basının sorunları da devam etmektedir.

Devletin kırmızı bültenleri ile aranan terör örgütü ile temas kurulurken, sonucu nereye varacağı meçhul açılımlar ifade edilirken, yazdıkları yazılardan ve yaptıkları haberlerden dolayı halen birçok gazetecinin cezaevinde bulunması düşündürücüdür.

Günümüzde halen binlerce gazetecinin görevlerinden dolayı soruşturmaları ve yargılanmaları da devam etmektedir. Temennimiz bu meslektaşlarımızın bir an önce yargılanmalarının tamamlanarak beraat etmeleridir.

Hükümet yetkililerimizin bu konuda da basın özgürlüğüne yönelik yeni düzenlemeler yapmaları, yeni anayasamızda gazetecilerin özgürlük alanlarının genişletilmesini bekliyoruz. Basınının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemez.

2008 yılında gazetecilerin ellerinden alınan yıpranma hakları bu yıl 10 Ocak'ta yeniden verildi. Aynı anda milletvekillerine de getirilen bu yıpranma hakkı maalesef güdük kalmıştır. Eski yıpranma hakkından uzaktır. Yıpranma hakkı süresi daraltırken, zor durumdaki basın çalışanlarına maddi sorumluluklar da getirmiştir.

Milletvekillerimiz, kendilerine hak sağlayan bu yasanın gölgesinde kalmamalı ve eski haklarımızın iade edilmesini sağlamalıdırlar.

Ülkemiz yeni bir seçim sürecine girmiştir. Önceki yıllarda olduğu gibi vatandaşlarımızı ve kurumlarımızı bu süreçte çıkıp sonra ortadan kaybolacak korsan gazetelere karşı duyarlı olmaya, itibar etmemeye davet ediyoruz.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, geçimini bu alandan temin eden gazetecilerin kurduğu cemiyettir. Ve halen aynı şekilde sarı basın kartı sahibi gazetecilerin asıl üye, fikir işçisi olan diğer meslektaşlarımızın da fahri üye olduğu, Türkiye'de kamu yararına faaliyet gösteren 5 şehrin gazeteciler cemiyetinden birisi olup, Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun da kurucu üyesidir. Cemiyetimizi bu duruma getiren siz değerli üyelerimiz ve meslektaşlarımızın katkılarıdır.

Atatürkçü, laik, Cumhuriyetin temel ilkeleri çerçevesinde görevini sürdürmenin bilinci içerisindeyiz. Cemiyetimizin 38 kuruluş yıldönümünü kutluyor, katılımınızdan ve böyle bir günde bizleri yalnız bırakmadığınızdan dolayı, yönetim kurulumuz adına teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.