Polisin Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik girişiminin sansür olduğuna dikkati çeken ÇGC Yönetim Kurulu, uygulamanın Basın Kanunu ve Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı.

ÇGC Yönetim Kurulu, basın özgürlüğü konusunda dünyanın diğer ülkelerinin çok gerisinde kalan Türkiye’nin kabul edilemez uygulamalarla zor bir dönemece girdiğini bildirdi.

Dünyada, basın özgürlüğü konusunda 154. sırada bulunan Türkiye’nin, Cumhuriyet Gazetesi’nin dağıtımının engellenmesi girişimiyle bir yara daha aldığını dile getiren ÇGC Yönetim Kurulu, şunları kaydetti: “Cumhuriyet Gazetesi’nin dağıtımı 40 dakika süreyle engellenmiştir. Polisin bu süre zarfında kontrol ettiği gazete, savcının özel izniyle dağıtıma başlamıştır. Bu tür uygulamalar demokratikleşme yolunda ilerlemesi gereken ülkemize yakışmamaktadır. Basının sansür edilmeye çalışılması demokrasiye, halkın haber alma ve insan haklarına tezat bir durum teşkil ettiği gibi basın özgürlüğü konusunda ülkemizi telafisi güç sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır.”

BYEGM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ UYGULAMASINA TEPKİ

ÇGC, başvuru yapan 94 gazetecinin durumunun değerlendirildiği Basın Kartı Komisyonu’nda ‘Sürekli Basın Kartı’ verilmesi kararlaştırılan meslektaşlarımıza yönelik uygulamayı da kınadı.

Aralık 2014 tarihinde yapılan Basın Kartı Komisyonu toplantısında alınan kararlarla ilgili BYEGM Genel Müdürlüğü’nün tutumuna tepki gösteren ÇGC Yönetim Kurulu, keyfi uygulamalara son verilmesi çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:

“Sürekli basın kartı almaya hak kazanan meslektaşlarımıza hiçbir gerekçe gösterilmeden kartlarının verilmemesi kabul edilebilir bir davranış değil. Son dönemlerde zor ama çok zor bir sürece sokulan medya mensupları birtakım siyasi ve kısır çekişmelere alet edilmemeli. Meslektaşlarımıza hakları olan sürekli basın kartının verilmesi gerektiğini yineliyoruz.”