Basının, genel yaşamda ve Cumhuriyet 'in ilerlemesi ve gelişmesi için taşıdığı görevlerin yüksek olduğunu belirten ADD Adana Şube Başkanı Kayadan, “  Basının tam ve geniş olarak sahip olduğu özgürlüğün iyi yolda kullanılması konusunun ne denli ince ve hassas bir konu olduğu açıktır” dedi.
Kayadan daha sonra şunları söyledi;
“Her türlü yasal bağdan önce, kalem sahibi bir kimse, bilime, gereksinimlere ve kendi siyasal görüşlerine olduğu kadar yurttaşların haklarına ve ülkenin, her türlü özel görüşün üstünde olan yüksek çıkarlarına da dikkat etmek ve saygı göstermek manevi zorunluluğundadır. Ancak böyle bir zorunlulukla genel düzen sağlanabilir. Bununla birlikte basın özgürlüğünden ortaya çıkabilecek olan olumsuzlukları ortadan kaldıracak etkili yol, kesinlikle geçmişte sanıldığı gibi basın özgürlüğünü kısıtlama yolu değildir. Basın özgürlüğünden doğacak olan sakıncaların ortadan kaldırılması yolu, yine doğrudan doğruya basın özgürlüğüdür.”
“BASIN DEMOKRASİNİN EN GÜÇLÜ VE EN YAŞAMSAL ÖĞELERİNDEN BİRİDİR”
Büyük önder Atatürk’ün de net bir şekilde vurguladığı gibi, basın; demokrasinin en güçlü, en yaşamsal öğelerinden biri olduğunu hatırlatan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı İsa kayadan, Sözlerini şöyle tamamladı;
“Demokrasi kültürünün yerleşmesi, bir yaşam biçimine dönüşerek özümsenmesi, o ülkedeki basının konumu ve yapısıyla yakından ilgilidir.  Özgür ve yansız bir basının varlığı; yurttaşların toplumun geleceğinde belirleyici rol oynayabilmeleri, yönetimleri denetleyebilmeleri, temel hak ve özgürlüklerinin bilincine varıp bunları her alanda kullanabilmeleri açısından, hukuksal ve toplumsal kurallar kadar önemlidir. Basının sansür, yayın kısıtlaması, yayın yasağı vb. engellere maruz kaldığı ülkelerde gerçek bir demokrasiden ve insan haklarından söz etmek mümkün değildir. Özgür ve yansız bir basın özlemiyle basın emekçilerimizin bayramını kutluyorum”