Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Basından Sansürün Kaldırılışının 105.Yıldönümü nedeniyle bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. İlk olarak saat 10.30'da Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, ÇGC en yaşlı üyesi Selahattin Canka ve kurucu üye Ergün Gözüyeşil tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Burada Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde etkinliğe katılan gazeteciler, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile ebediyete intikal etmiş gazeteciler anısına saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’mız okundu.

Ardından etkinliğe katılan gazeteciler Basın Anıtı'na geçti. Burada ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ile Akdeniz TV kameramanı Aydın Güçlü ve gazeteci Bayram Bulat tarafından anıta çelenk konuldu. Basın şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından anıtta bulunan ÖZGÜRLÜK MEŞALESİ yakıldı.

Başkan Esendemir, günün anlam ve önemini belirten açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: “Bugün 24 Temmuz 2013 Basından Sansürün Kaldırılışının 105 yıldönümü. Basın özgürlüğü yolunda atılan en önemli adımlardan birinin yıldönümü.

Bugün ayrıca, ülkemiz için çok önemli olan Lozan Antlaşması’nın da yıldönümü.

Basın özgürlüğü demokrasinin en önemli unsurlarından birisidir ve demokrasinin vazgeçilmezidir.

Bugün ülkemiz çok önemli bir süreçten geçerken, gazeteciler zor şartlarda görevlerini yerine getirmekte, sosyal güvence açısından zor durumdadırlar.

Gazetecilerin ancak yüzde 5'nin sendikalı olduğu ülkemizde, çalışanların iş güvenliği yok denecek kadar azdır.  Mevcut iktidarların yasaları nedeniyle çalışma alanları daraltılan gazetecilerin birçoğu baskı altında görevini sürdürmekte, görüşlerini açıkça ifade edememektedirler.

Kaderleri patronların iki dudağı arasında olan gazeteciler, işverenlerin oto sansürü ve mevcut yasalardan kaynaklanan baskılardan dolaysı özgürce görevlerini yapamamaktadırlar.

Özellikle yerel medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin durumları daha ibret verici haldedir. Ve çoğunluğu asgari ücreti bile evine zamanında götürememektedir. Çünkü çalıştıkları yerel medya kuruluşları da ayakta durmakta zorlanmaktadırlar.

İktidarların baskısı basının üzerinde demoklesin kılıcı olarak bulunmaktadır.

Bugün Türkiye de cezaevlerinde birçok gazeteci varken, binlerce gazeteci hakkında dava açılırken ve soruşturma sürdürülürken bunun bayram olarak kutlanılması da düşünülemez.

Bizler basının baskı altında bulunmasından, özgürce kendini ifade edememesinden rahatsızlık duyuyoruz ve Gazetecileri cezaevlerine sürükleyen bu yasaların bir an önce yeniden ele alınarak düzeltilmesini bekliyoruz.  Türkiye gazetecileri cezaevlerinde bulunan ülke imajında olmamalıdır.

Basın Bayramı olarak kutladığımız bu günü birçok nedenden dolayı  artık bayram değil Gazeteciler günü olarak kutlamaktayız. 

Son aylarda ayrıca gazetecilere yönelik saldırılarda da artış görülmektedir. Bu saldırılar görevlerini özgürce yapma mücadelesi veren gazetecileri yıldıramaz.

Bu vesile ile gazetecilere yönelik saldırıları nereden gelirse gelsin şiddetle kınıyor ve protesto ediyoruz.

Bugün, Lozan antlaşmasının yıldönümü. Türkiye'nin  bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün  güvence altına alınması, Misak-ı Milli sınırlarımızın  bir daha yıkılmayacak şekilde çizildiği günün yıldönümüdür.

Ülkemiz için çok önemli bir gün. Bizlere cumhuriyeti kurarak hediye eden başta Büyük Önder Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu vatan uğruna canını veren şehitlerimizi rahmetle anarken  aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyoruz.

Basın ögürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılmasını, düşünce özgürlüğünün sağlanmasını temenni ederek katılımınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyor, saygılar sunuyoruz.”

 

TGS ADANA ŞUBE BAŞKANI BÜYÜKKAYA

Türkiye Gazeteciler Sendikası Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya Basın Anıtı’nda yaptığı konuşmada, basın çalışanlarının çok zor şartlar altında görev yaptığını, çalışma alanlarının her geçen gün daraltıldığını dile getirdi.

Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda dünya sıralamasında gün geçtikçe geriye gittiğine dikkat çeken Salim Büyükkaya, “Sansürün kaldırıldığı günün yıldönümünde, İstanbul’da TGS Basın Özgürlüğü konusunda bir konferans düzenledi. Türkiye’deki gazeteciler ne yazık ki; fikir ve düşüncelerini açıklamakta özgür değil. Uygulanan baskı ve tehditler basın özgürlüğünü savunulamayacak noktaya kadar geriletti. Yalnız biz gazeteciler bu konuda yılmadan mücadelemizi sürdürmeye devam edecek ve bu savaşı kazanacağız” dedi.

 

CHP İL’DEN ZİYARET

24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışı’nın 105.yıldönümü nedeniyle CHP İl Başkanı Orhan Sümer ve Seyhan İlçe Başkanı Reşit Karakuş, İŞKAD Başkanı Elif Doğan Türkmen, Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Hüseyin Karabulut, Seyhan Belediye Başkan Aday Adayı Fatih Özgür ve beraberindeki heyet, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti.

Basın Bayramını kutlayan CHP’liler günle ilgili olarak düşüncelerini ifade ettiler. CHP’liler, ülkemizde mevcut koşullarda zor şartlar altında görev yapan basın mensuplarının bir çok sorunu olduğunu, basın özgürlüğünün olmadığı günümüzde cezaevlerinde bulunan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını temenni ettiklerini dile getirdiler.

CHP heyetinin ziyaretinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Başkan Cafer Esendemir, halen cezaevlerinde 71 gazeteci bulunduğunu, basın çalışanlarının çalışma alanlarının daraltıldığını, gazetecilerin, işverenlerin oto sansürü ve mevcut yasalardan kaynaklanan baskılardan dolaysı özgürce görevlerini yapamadıklarını dile getirdi.

 

VALİ COŞ, ÇGC’DE

Basın Bayramı nedeniyle Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, basın meslek ilkelerine bağlı kalarak toplumu aydınlatan basın mensuplarının bu anlamlı gününü kutladığını belirtip, “Elbette biliyoruz ki; zor ve önemli bir görevi yapıyorsunuz. Sizlere kolaylıklar ve başarı diliyorum. Basın meslek ilkelerine bağlı kalarak mesleğini özveriyle yapan tüm meslektaşlarınızı ayrı ayrı tebrik ediyor, gönülden kutluyorum” dedi.

Öte yandan Vali Coş, ziyareti sırasında Başkan Cafer Esendemir’e bir buket takdim ederken, gazetecilere kırmızı gül dağıttı.