Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde (MGC) kongre tarihi belli oldu. 21-28 Şubat tarihleri arasında yapılması planlanan genel kurulda sürpriz bir isim de adaylığını açıkladı. Genç gazeteci Soner Kan, MGC’de başkanlığa aday olduğunu belirterek, “Bugün mesleğin içinde bulunduğu durum kaygı verici. Gelecek açısından hiçte umutlu değilim. Yaşadığımız bu süreçte ya mesleğimize sahip çıkacağız ya da onun yok olmasına seyirci kalacağız” dedi.

YARIŞA ORTAK OLDU

Gazetecilik mesleğine ilk olarak 2000 yılında haftalık olarak yayın hayatını sürdüren ‘Arayış Gazetesi’nde başlayan sonrasında televizyon deneyiminin ardından yerel ve ulusal düzeydeki gazete ve ajanslarda mesleğini sürdüren Soner Kan, sürpriz bir çıkış yaptı. Gazetecilik mesleğinin bugün içinde bulunduğu durumdan rahatsız olan ve mesleğin geleceği açısından endişeli olduğunu dile getiren Soner Kan, MGC’de ‘başkanlık yarışı’na ortak oldu.

 NEDEN ADAY OLDUM?

Neden MGC’de başkanlığa aday olduğunu da ‘Ben oyuma sahip çıkıyorum. Ya siz?’ başlığı altında kaleme aldığı yazıyla Mersin basın camiası ve kamuoyuna açıklayan Kan, çarpıcı tespit ve saptamalarda bulundu. Mersin’de gazetecilik mesleğini icra eden, ulusal ve yerel düzeydeki basın kuruluşlarında çalışan gazetecilerin bugün karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekti.

OYUMA SAHİP ÇIKIYORUM

Kan, “Onlarca meslektaşımız işsiz kalırken ortalıkta gözükmeyenlere inat!. Gazeteciler saldırıya uğrarken, ‘üç maymun’u oynayanlara inat!. Gazetecilik mesleği her geçen gün kan kaybederken, kendi koltuğunu, çıkar ve menfaatlerini koruma sevdasına düşenlere inat!. Kendi çıkar ve menfaatlerini, mesleki etik ve değerlerinin üzerinde görenlere inat, ben oyuma sahip çıkıyorum” dedi.

 BENİMKİSİ BİR İSYAN

“Bu kez söyleyecek sözüm var” diyen Kan, şöyle devam etti; “Öyle kırıp dökerek değil! Tavrımı net bir şekilde ortaya koyarak! ‘Başkanlık’ gibi bir derdim yok.. Koltuk sevdam da bugüne kadar olmadı!. O yüzden, rahatım!. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ndeki ‘başkanlık yarışı’nda ben de adayım. Öyle oy kaygım da yok!.Benim adaylığım bir nevi tavır! Mesleğin itibarsızlaşmasına, kan kaybına karşı bir isyan!.”

KADER BİRLİĞİ YAPTIK

“Bu yolda yalnız mıyım?” sorusuna da gündeme taşıyan Soner Kan, “Yanımda saf tutacak olan, mesleğin bugün içinde bulunduğu durumdan rahatsız olup da gelecek kaygısı taşıyan genç meslektaşlarım da var. Onlarla birlikte listemize son şeklini verip, yolumuza devam edeceğiz. Gönül ve kader birliği yaptığımız bu insanlar kim mi? Onları da zamanı geldiğinde kamuoyuna açıklayacağız” ifadesini kullandı.

YÜREKLİ GAZETECİLER

Kan, “Ben, bu kentin yürekli gazetecilerine inanıyorum!. Adam gibi adamlarına güveniyorum.. Yaşananlara itirazı olanlarla.. Bu düzene isyan edenlerle.. ‘Yeter artık’ diyenlerle.. Artık bir ‘zihniyet değişimi’ için yola çıkmak istiyorum.. Dedim ya, başkanlık gibi bir derdim ya da çabam yok!. Ben, kendimce isyan ediyorum ‘bozuk düzen’ karşı..

Kurarız listeyi yürekli arkadaşlarımızla ve projelerimizi de bir bir açıklarız” dedi.

 HADİ BAKALIM KİMLER VAR

Kan, “Bir oy.. 5 oy.. 10 oy.. Ne fark eder ki?. Varsın sadece kendi oylarımız olsun!. Önemli olan, bu kentte hala mesleğine aşkla bağlı olan, mesleki etik değerleri çıkar ve menfaatlerinin üzerinde tutan ve tek derdi gazetecilik olan insanların da, mesleklerine sıkı sıkıya sahip çıkıp, kendi meslek örgütüne; MGC’ye sahip çıktığını ortaya koyabilme yürekliliği ve cesaretini gösterebilmek!. Hadi bakalım, kimler var?.” diye konuştu.