Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışı ile Lozan Barış Anlaşması’nın imzalanmasının yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı. 24 Temmuz 1908’de II. Meşrutiyet’in ilan edilmesi ve Kanun-i Esasi’nin yeniden yürürlüğe girmesinin ardından 1876’da hayata geçirilmiş ‘Sansür Kararnamesi’nin kaldırıldığını anımsatan Tümer, “109 yıl öncesinin bile gerisinde kalan bir ülkede yaşıyoruz. Basın özgürlüğünde 180 ülke arasından 155. Sıradayız. Haklarında içi boş iddianame hazırlanan gazeteciler, haksız ve hukuksuz bir şekilde aylarca, yıllarca özgürlüklerinden yoksun cezaevlerinde tutuluyor. Bu ayıba artık bir son verilmelidir” dedi.

11 GAZETECİNİN DAVASI İÇİN ADLİYEDE OLACAK

Basından Sansürün Kaldırılışının 109. Yılında, tam da 24 Temmuz 2017 Pazartesi günü Cumhuriyet Gazetesi çalışanı 11 kişinin aylarca hapishanede tutulduktan sonra ilk kez mahkemeye çıkacağını anımsatan Tümer, “Yazıları, fikirleri ve haberleri nedeniyle cezaevlerine mahkum edilen, ailelerinden, arkadaşlarından, gazetelerinden ve televizyonlarından haksız bir şekilde koparılan tüm gazetecilerle dayanışma halindeyiz. Basın mensuplarını CHP milletvekilleri olarak 24 Temmuz Pazartesi günü İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde yalnız bırakmayacağız. Ekmeği, ülkesi, bölgesi ve kenti için bin bir güçlüğe rağmen mücadele eden, üreten yerel ve yaygın medyada emek veren tüm basın mensupları için mücadelemiz sürecek” diye konuştu.

“ÖZGÜR PAYLAŞIMLAR DİLERİM

Basın özgürlüğüne, basın çalışanlarının sosyal ve ekonomik koşullarının düzeltilmesi gereğine inanan bir partinin mensubu olarak basından gerçek anlamda sansürün kaldırıldığı günlerde beraber olmayı ümit eden Tümer, “Halkın haber alma hakkına istinaden görevlerini tüm zorluklara rağmen yerine getirmeye çalışan medya mensuplarının, fikri platformların, düşünce ve yazın insanlarının özgür paylaşımlarda bulunabileceği, hapse mahkum olma korkusu yaşamadan Atatürk’ün gösterdiği ileri medeniyetler seviyesine ulaşılması için mücadelemizden taviz vermeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

LOZAN TÖRENLERİNE KATILACAK

24 Temmuz 1923’de Atatürk önderliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin İsmet İnönü’nün katılımıyla Lozan’da imzaladığı ‘Lozan Barış Anlaşması’nın da Türkiye için bir kazanım olduğuna işaret eden Zülfikar İnönü Tümer, ülkeyi karanlığa sürüklemeye, itilaf devletlerine mahkum etmeye çalışan bir zihniyete izin verilmediğini, Lozan sayesinde ülke üzerinde oynanan başta kapitülasyonlar olmak üzere birçok oyunun bozulduğunu kaydetti. Tümer, “Bizleri bugünlere taşıyan Atatürk, İsmet İnönü ve mücadele arkadaşlarını saygı ve minnet duygularımla anıyorum. Günümüzde ülkemizi yine eski günlerdeki gibi karanlığa mahkum etmek isteyenlerin karşısında ve dimdik duracağımızı hatırlatır, tüm vatandaşlarımızı birlik ve beraberlik ruhuyla ülkesinin çıkarlarına göre hareket etmeye davet ederim” dedi.

Zülfikar İnönü Tümer, 24 Temmuz 2017 Pazartesi günü İstanbul Heybeliada’da İnönü Vakfı’nın düzenleyeceği Lozan Anlaşması’nın yıldönümü kutlamasına da katılacağını bildirdi.