Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtarıcısı ve kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Nadir Nadi tarafından kurulan Cumhuriyet gazetesine “FETÖ ve PKK’ya destek” suçlamasıyla düzenlenen operasyona Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Başkanı Ayhan Barut’tan tepki geldi. Barut, “AKP iktidarı FETÖ’yle el ele yürürken Ergenekon’la ilişkilendirerek susturmaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı Cumhuriyet gazetesini bugün de FETÖ ve PKK ile ilişkilendirerek susturmaya çalışıyor. Cumhuriyet, bu ülkenin vicdanı, özgür sesi, basın özgürlüğünün direnen son kalelerinden biridir. Türkiye’nin özgür sesi Cumhuriyet susmaz, susturulamaz” dedi.

TÜRK BASINININ SEMBOLÜ

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyet gazetesinin Büyük Önder Atatürk’ün talimatıyla kurulduğunu anımsattı. Cumhuriyet gazetesinin 92 yıldır hak ve özgürlükleri, çağdaşlığı, laik, sosyal, hukuk devletini, basın özgürlüğünü ve demokrasiyi savunduğunu, bu çizgisiyle Türk basınında bir sembol olduğunu belirten Barut, gazetenin Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy gibi yazarlarının da bu mücadelede alçaklar tarafından katledildiğini aktardı.

“ÖNCE ERGENEKON, ŞİMDİ DE FETÖ VE PKK”

Cumhuriyet gazetesinin muhalif kimliği nedeniyle ve salt gazetecilik yaptığı için AKP iktidarının her zaman hedefi durumunda olduğunu kaydeden Barut, “AKP iktidarı Cumhuriyet’i susturmak için önce Ergenekon’la ilişkilendirmeye çalıştı ama başaramadı. Şimdi de yıllardır el ele, kol kola yürüdüğü,  devlet kurumlarını ele geçirmesine izin verdiği FETÖ’yle ve ‘çözüm’ adı altında gizli saklı yürüttüğü süreçte ülkenin bir bölgesini cephaneliğe çevirmesine göz yumduğu PKK ile ilişkilendirerek susturmaya çalışıyor” diye konuştu.

“ÖZGÜR VE BAĞIMSIZ GAZETECİLİK BOYUNDURUK ALTINA ALMAYA ÇALIŞILIYOR”

Cumhuriyet’in FETÖ’ye ve onun gibi birçok terör örgütüne karşı yıllardır mücadele eden bir gazete olduğunun altını çizen Barut, “15 Temmuz sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni devre dışı bırakarak halk iradesini ortadan kaldıran OHAL’e sımsıkı sarılan AKP iktidarı, OHAL yetkilerini FETÖ’yü bitirmek için değil, muhalif olan tüm kesimleri susturmak için kullanıyor. Başta Cumhuriyet olmak üzere, muhalif basın kuruluşlarına yönelik bu tür operasyonlar bağımsız ve özgür gazeteciliği boyunduruk altına almaya yöneliktir” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN ÖZGÜR SESİ ‘CUMHURİYET’ SUSTURULAMAZ”

Operasyonun gerçekleştirildiği gün, Cumhuriyet’in “Darbe muhaliflere” manşetiyle çıkmasının da manidar bir durum olduğuna işaret eden Barut, “Cumhuriyet, bu ülkenin vicdanı, özgür sesi, basın özgürlüğünün direnen son kalelerinden biridir. Türkiye’nin özgür sesi Cumhuriyet susmaz, susturulamaz” ifadelerini kullandı.