Mersin’in İlçe Erdemli Belediyesi tarafından düzenlenen ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin de destek verdiği “Yerel Basın Çalıştayı” ve “Kızkalesi Yerel Medya Ödülleri” etkinliği yapıldı. Kızkalesi Kilikya Otel’de düzenlenen çalıştaya Adana, Mersin, Erdemli, Hatay, Osmaniye ve İskenderun’dan gazeteciler katıldı. Oldukça verimli geçen “Yerel Basın Çalıştayı”na konuşmacı olarak Mersin Üniversitesi uzman Recep Ünal, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taylan, Çukurova Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Onur Dursun, Yrd. Doç. Dr Murat Ertan Doğan. Hatay M. Kemal Üniversitesi’nden Prof Dr. Sedat Cereci ve Bengütürk TV Genel Yayın Yönetmeni Murat İde katıldı. Yerel Basın Çalıştayı’nın moderatörlüğünü ise Erdemli Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişjkiler Müdürü Adem Arslan üstlendi.

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Yerel Basın Çalıştayı’na destek veren Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir’e günün anısına bir teşekkür plaketi verildi. ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Türkiye’de ilk defa bir belediyenin düzenlediği Yerel Basın Çalıştay’ının faydalı geçtiğini ifade ederek, “Böylesine güzel bir organizasyondan dolayı Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ve emeği geçen herkesi kutluyor ve teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, yerel basının adeta can çekiştiğini belirterek, “Erdemli Belediyesi’nin düzenlediği ve bizim cemiyet olarak destek verdiğimiz çalıştayda gazeteciler, sorunlarını tartışırken, yerel basının adeta can çekiştiğini dile getirdiler. Yerel basının ayakta kalabilmesi için sadece basın ilan kurumu tarafından verilen ilanlar yeterli gelmiyor. Devlet, yerel basına daha çok destek vermeli ki, gazeteciler  daha özgürce yayın yapabilsinler. Yerel basının kalkınması demek, o kentlerin kalkınması demektir. Yerel basın ekonomik açıdan güçlü olursa, yayın yaptığı kente daha faydalı olur, kentlerin gelişmesinde katkısı olur” diye konuştu.

Ayrıca, “Kız Kalesi Yerel Medya Ödülleri de sahiplerini buldu. Günaydın Adana Gazetesi Spor Müdürü ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti üyesi Hüseyin Sungur, “En iyi spor haberi ve Spor Sayfası” dalında ödüle layık görüldü. Hüseyin Sungur, ödülünü Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’nun elinden aldı.

“Kız Kalesi Yerel Medya Ödülleri seçici kurulu ise şu isimlerden oluştu: Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi RTV-Sinema Bölümü Yrd. Doç. Dr. Murat Ertan Doğan, Çukurova Üniversitesi İletişim Fakultesi Yrd. Doç. Dr. Onur Dursun, Mersin Üniversitesi İletişim Fakultesi Gazetecilik bölümü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taylan, Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi RTV-Sinema Bölümü Uzm. Recep Ünal, M. Kemal Üniversitesi İletişim Fakuytesi Dekan Yard. Prof. Dr. Sedat Cereci, Erdemli Belediyesi Basın Yayın Müdürü Adem Arslan, Bengütürk TV Genel yayın Yönetmeni Murat İde, CNNTÜRK TV programcısı Mesut Yar, Beyaz TV-Sabah Gazetesi Yazarı Yüksel Aytuğ.

“Yerel Basın Çalıştayı”nda, yerel basının sorunları tartışılırken çözüm önerileri de sunuldu. Yaklaşık 4 saat süren “Yerel Basın Çalıştayı”ndaki tüm konuşmacılar, yerel basında çalışan gazetecilerin çektiği sıkıntıları yakından bildiklerini dile getirdiler. Yerel gazetelerde çalışan gazetecilerin görevlerini yerine getirirken çektikleri maddi sıkıntıyı bir kenara bırakarak görevlerini en iyi şekilde yerine getirdikleri vurgulandı. Yerel gazetelerde çalışan gazetecilerin bir yandan gazetecilik görevlerini yaptığı, diğer yandan hayatını idame ettiği vurgulanırken, büyük sıkıntılar çektiği ifade edildi.

Yerel basının ekonomik yönden sıkıntı çektiği dile getirilirken, gazete sahiplerinin, personele maaş ödemesinde güçlük çektikleri vurgulandı. Çalıştaya katılan gazeteciler, gazete sahiplerinin ikinci gazete çıkarmasının anlamsız olduğunu dile getirdi. Mevcut gazetesi varken, ikinci gazeteyi çıkaran gazete patronlarının bir çoğunun ikinci gazetelerini sattığı dile getirilerek, “Ne yazık ki, bir takım gazete patronları tarafından çıkarılan ikinci gazeteler, mevcut personelle yayına hazırlandı. İkinci gazetelerin çıkması boşta gezen gazetecilere hiçbir faydası olmamıştır. Gün gelip kentlerde gazete sayıları artınca, Basın İlan Kurumu’nun verdiği ilanların gelirleri gazetelere yetmez duruma geldi. Basın İlan pastası 5 iken daha çok bölündü. ikinci gazete çıkaran gazete patronlarının da basın ilan pastasının bölünmesinden şikayetçi olmuşlardır” denildi.

Günümüzde gazete çıkarmanın kolay olunduğu vurgulanan çalıştayda, bir dilekçe ile gazetelerin yayın hayatına başladığı, önüne gelen herkesin gazeteci olduğu ve bunlara dur diyenin olmadığı ifade edildi. Bunun da yasal boşluklardan dolayı meydana geldiği ifade edildi. Yerel basının ayakta kalabilmesi için biryerlere sırtını dayandığı, tek çözümün devlet desteği olacağı belirtildi.

Yerel Basın Çalıştayı’nda moderatörlük görevini üstlenen Erdemli Belediyesi Bayın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Adem Arslan, çalıştayda dile getirilen sorunların etkili yerlere ulaştırılacağını söyledi.

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Türkiye’de bir ilk’i gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Biz her zaman yerel basınla iç içe olduk. Yerel basının sorunlarını yakından biliyoruz. Bu nedenle Yerel Basın Çalıştayı gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk defa belediye tarafından Yerel Basın Çalıştayı gerçekleştirildi. Bunu yapmamızdaki amaç, yerel basında çalışan gazetecilerin bir araya gelerek sorunlarını tartışmalarıdır. Çalıştaya Adana, Mersin, Erdemli, Osmaniye, Hatay ve İskenderun’dan 70 civarında gazeteci katıldı. Ayrıca çalıştaya Çukurova Gazeteciler Cemiyeti de destek verdi. Gazeteciler bir araya gelerek sorunlarını tartıştı, çözüm önerileri sundu. Erdemli Belediyesi olarak Yerel basın Çalıştayı ve Kız Kalesi Yerel Basın Yarışmasını geleneksel hale getireceğiz. Bu yıl ilk kez düzenledik, inşallah devamı gelecektir” diye konuştu.

Kızkalesi Yerel Medya Ödülleri etkinliğinin ikinci ve son günü sabah gerçekleştirilen program toplantısına Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu katılım göstererek Hatay, Adana ve Osmaniye’den gelen gazetecilerle tanıştı. Toplantıya katılan gazetecilere hitaben bir konuşma gerçekleştiren Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu; “2009 yılında göreve başladığımız andan itibaren Erdemli İlçemizi güzelleştirmenin, altyapı sorununu çözmenin, ulaşım ve trafik sorununu çözmenin gayreti içerisinde olduk. Erdemli İlçemiz şuan itibariyle Türkiye’nin en başarılı ve en güvenilir ilçelerinden bir tanesidir. Yeni yasayla birlikte Mersin’in en çok büyüyen belediyesi haline geldik. Mersin’in toplamda kapanan 40 belde belediyesinden 10 tanesi Erdemli’ye bağlandı. Bunlarla birlikte Erdemli’de yaşayan her vatandaşımıza hak ettiği hizmeti elimizden geldiğince götürmeye çalışacağız. Bu konuda başarılı çalışmalarından ötürü tüm Erdemli Belediyesi personeline teşekkür ediyorum. Kızkalesi Yerel Medya Ödülleri etkinliğine katılarak bizleri şehir dışından gelerek onurlandıran Hatay, Osmaniye, Adana ve Mersin’den gelen tüm gazetecilere ilçemize hoşgeldiniz diyor, hepinizi saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.” diye konuştu.

Kızkalesi Yerel Medya Ödülleri etkinliğinin akşam programında Hatay, Osmaniye, Adana ve Mersin’den giden gazetecilere yönelik ödül töreni programı gerçekleştirildi. Ödül töreni programının sunuculuğunu gerçekleştiren Erdemli Belediyesi Basın Yayın Müdürü Adem Arslan programa başlamadan önce, tüm şehitlerimiz için ve önceki günlerde Ankara’da gerçekleştirilen bombalı katliam nedeniyle hayatlarını kaybeden vatandaşlar için davetlileri 1 dakikalık Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programı başlattı. Yerel Basın Çalıştayı’nın ardından Kilikya Oteli’nde düzenlenen gecede Kız Kalesi Ödül töreninde dereceye giren gazetecilere ödülleri dağıtıldı. Ayrıca 3 isme de Onur Ödülü verildi.