Adana, 13 Nisan'da Türkiye'de ilk olacak bir organizasyona evsahipliği yapacak. Adana'da, önümüzdeki Cumartesi günü, Toyota CEO'su Ali Haydar Bozkurt'un girişimleriyle 'Portakal Çiçeği Festivali'nin startı verilecek.

Portakal Çiçeği festivalinin duyuru ve tanıtımlarının yapıldığı günlerde kötü bir tesadüfdür ki; şehrin birçok cadde ve bulvarını süsleyen turunç ağaçları söküldü. Baharla birlikte mis kokan turunç ağaçlarının hangi mantıkla söküldüğünü tam olarak algılayamadık. Bu konuda yapılan açıklamalar tatmin edici bulunmadığından 'keşke sökülmeseydi' demekle yetiniyoruz.

Türkiye'de üretilen narenciyenin büyük bölümü Adana'daki üreticiler tarafından karşılanıyor. Tarımdaki girdi maliyetlerinin yüksekliğine karşın üretici narenciye ürünlerinden vazgeçmiyor. Bu kadar önemli bir o kadar da lezzetli besin kaynağı ne yazık ki hak ettiği değeri bulamıyor. Üretici istediğini alamıyor, tüketici de yeterli oranda evine portakal götürmüyor. Adana, tam anlamıyla bir portakal cennetiyken değerini bilemiyoruz. Tarımın sanayiye entegresinden bahsediliyor ya hani... Portakal buna en güzel örnek değil mi! Adana dışına çıkıldığında bir bardak portakal suyunun kaç paraya satıldığını anlatmama da gerek yok sanırım.

***

Türkiye'de ilki gerçekleşecek karnavalın önemsenmesi gerektiğini düşünüyorum. 13 Nisan'dan başlayıp 23 Nisan'a kadar çeşitli etkinliklerle Adana'daki portakal çiçeklerinin barışa ve sevgiye yelken açması için 16 bin 500 Adanalı çocuğun yaptığı resimlerle bir de rekor denemesi yapılacak. Adanalılar ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelecek vatandaşlar Adana'da portakal çiçekli havayı soluyacak.

***

12 Nisan akşamı Şinasi Efendi Caddesi'nde gerçekleştirilecek konserlerle başlayacak karnaval kapsamında 13 Nisan'da şehrin farklı noktalarında sokak etkinlikleri gerçekleştirilecek, 15.30'da karnaval korteji Vali Yolu, Gazipaşa Bulvarı, Sular Mevkii ve İstasyon Meydanı güzergahında yol alacak. Kortejde ayrıca motosiklet, bisiklet, klasik araba kulüpleri, dans okulları, tiyatro grupları, spor kulüpleri, üniversiteler, okullar, jonglörler, keçi ayaklılar, sokak sanatçıları, ressamlar ve birçok sivil toplum kuruluşu da bulunacak. Karnavalın açılışı saat 17.00'de Ece Vahapoğlu'nun sunuculuğunda İstasyon Meydanı'nda gerçekleştirilecek ve ardından birçok sanatçı katılımcıları selamlayacak. Portakal Çiçeği Karnavalı çeşitli etkinlikler ile 23 Nisan tarihine kadar sürecek.

Portakal çiçekleri yavaş yavaş kurumaya başladı ama olsun.

Festival komitesinin elini çabuk tutacağına inanıyorum.