Yıllardır kullandığımız ve hala kullandığımız elektronik cihazlar bizleri mahvediyormuş da haberimiz yokmuş. Ülkemiz geliştikçe, teknoloji ilerledikçe faydaları çok ama yan etkileri de o kadar fazla. Radyasyonun zararlarını bilmeyenimiz yoktur. Tabi radyasyonun oğlu olan manyetik alanlarıda yabana atmayalım. Radyasyon ve manyetik etki beynimizin savunmasını zayıflattığı gibi maruz kalındığında insanlar daha mutsuz oluyor.
Şimdi, evlerimizde kullandığımız ev aletlerinin hangileri tehlikeli boyutta radyasyon ve manyetik zarar veriyor bir bakalım; son teknoloji internet, kablo ile bağlanıldığında sorun yok ama wireless(kablosuz) bağlanıldığında yaydığı radyasyon korkunç boyutta. Evde kullandığımız telsiz telefon ve haberleşme telsizlerini de buna ekleyebiliriz.
AZ MARUZ KALINIRSA AZ ETKEN, ÇOK MARUZ KALINIRSA ÇOK ETKEN
Cep telefonları, televizyon, elektrikli tıraş makineleri, ütü, mikro dalga fırın, fön, halı süpürgesi, infrared ısıtıcılar ve çamaşır makinesinin çalıştığı durumlarda yaydığı manyetik dalgalara uzun süre maruz kalınmaması gerekiyor. ‘O nasıl olacak?’ dediğinizi duyar gibiyim.
Bir iki örnek verecek olursak ütü yapan ev hanımları en fazla 10-15 dakikada işlerini bitirmelidir. Çamaşır makinesinin özellikle sıkma zamanında yanında durulmamalıdır. Yatak odasında telsiz telefon olmamalıdır. Kullanılmadığı zamanlarda elektrik prizlerinde fiş bırakılmamalıdır. Infrared ısıtıcı kullanmaya mecbur kalındığında sobadan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Özellikle dedektör kapılar, x-ray cihazları ciddi manyetik yayıyor ama az maruz kaldığımız için pek etkilemiyor. Bu durumdan en çok havaalanlarında görev yapan polis memurları ile güvenlik çalışanları etkilenmektedir. Baz istasyonlarıda hayatımızın olmasa olmazlarından olmuştur. Varlıkları teknolojiyi kullanmamız açısından kaçınılmazdır. İnsan üzerinde olumsuz etkileri çok olduğundan ciddi izole yapılmaları şarttır. Çeşitli koruyucu tüllerin olduğu biliniyor.
Lütfen önemseyelim. Fazla maruz kalmayalım.