Bereketli topraklarıyla olduğu kadar yoksulluğu ve işsizliğiyle de ünlüdür Çukurova toprakları. Çaresizliğin dışavurumu olarak belki de isyanı ve karşı çıkışları, sanatla ve eylemle duyurmuştur çoğu kez.
Hele Adana...
Tarihin ilk köylü ve işçi direnişlerine sahne olan bu topraklarda insanların üzerinden dozer gibi geçen darbelere karşı emekçi halk sokaklara dökülmüş, mesela yasaklı 1 Mayıs kutlamalarını bu coğrafyada gerçekleştirmiştir.
Son dönemlerde kent varsıllığı, bereketli toprakları ve sanatsal aktiviteler ya da bunların tükenişi kadar, siyasi buhranları ve işsizliğiyle de adından söz ettiriyor. Güneyin incisi, Doğu Akdeniz'in bereketli topraklarındaki kentimiz işsizlik sıralamasında hep kendinden çok gömlek altta olan kentlerin çok ama çok gerisinde yer alıyor. Göç, dış göç ve birçok sosyolojik etmenler gerekçe gösterilse de, işsizliğin önü alınamıyor. 
***
Bu koşullarda gerçekleştirilen belediye seçimlerinde de adaylar, iş ve işsizlik vurgusunu hep ön planda tuttu. İşsizlik gerçeğine işaret ederek seçmenlerden oy ve destek istedi. Başarılı olanların hepsi aynı vaatlerde bulunduğu için artık eylem zamanı. Sokakta insanlar, 'İşsize iş, yoksula aş, köylüye toprak istiyoruz' ve 'İş, ekmek, özgürlük' diye sloganlar atarak gösteriler yapıyor. Belediyelerin önünde insanlar iş kuyruğuna girmiş, destek verdiği ve seçimleri kazanan belediye başkanlarından iş bekliyor. Büyükşehir ve merkez ilçelerde gördüğümüz manzara karşısında ‘istihdam’ çağrısını yapmakta fayda gördük. Vatandaş, ekmek kuyruğuna ya da ne bileyim hastanede sırasının gelmesini beklercesine belediye başkanlarının kapısının önüne yığılmış. Öyle ki, sırasını kaybetmek istemeyenler, “Lütfen sırayı bozmayın” refleksini göstermek zorunda kalıyor. Hepsi evine ekmek götürmenin, yaşam çarkını döndürmenin derdine düşmüş. Belediye başkanlarından işsiz vatandaşların hepsini belediye bünyesinde çalıştırmalarını bekleyemeyiz elbette. Ama geriye dönüp baktığımızda -adaylıkları sırasında- sosyal sorumluluk projeleriyle halkın karşısına çıkan ve özellikle işsizliğe vurgu yapan belediye başkanlarının bir an önce harekete geçmesi gerekiyor artık… 
***
Koltuklarına oturan başta Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü olmak üzere merkez ilçe belediye başkanlarının birlikteliğe işaret eden yaklaşımları, umut dolu sözleri bizim de bu kente dair umutlarımızı tazeliyor. Sözlü’nün kendisini ziyarete giden önemli bir işveren topluluğunun oluşturduğu Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez ve Yönetim Kurulu üyelerine yaptığı “Adana yatırım cenneti olacak” cümlesi elbette ki çok önemsenmelidir. Adana ve Mersin’i kapsayan Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (Çukurova SİFED) Başkanlığı’nı da üstlenen Süleyman Sönmez’in her fırsatta dile getirdiği “Birlikte hareket edebilmemiz için somut projeleri ortaya koyarsanız elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyiz” çağrısını Hüseyin Sözlü ve merkez ilçe belediye başkanları Zeydan Karalar, Soner Çetin, Mahmut Çelikcan ve Bilal Uludağ’ın yaklaşımlarıyla birleştirince dünyanın en zengin topraklarında işsizliğin asgariye indirgenebileceğini ve daha da önemlisi insanların manevi zenginliğe ulaşabileceğini öngörmek istiyoruz.
Biçare insanların umudunu kimse kırmasın.
Kentin istihdam kapıları ranta değil artık yoksullara da açılsın.
En güzel haftalar sizlerle olsun.