Geçtiğimiz 2014 Yılı'nın Nisan Ayı'nda Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Erişkin Kemik İliği Transplantasyonu Merkezi'n de gerçekleştirilen nakiller son derece başarılı bir şekilde devam ediyor.

Ayrıca Kemik İliği Nakli yapılabilmesi için gerkli olan ve 2005 Yılı'dan bu yana faaliyet gösteren Aferez Ünitesi'de yine bu merkez bünyesinde bulunuyor.



ÜLKEMİZDEKİ TEK 'TEMİZ ODA" BALCALI'DA



Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Erişkin Kemik İliği Transplantasyonu Merkezi 'ne bağlı aferez ünitesinde ülkemizde tek olma özelliğine sahip "Temiz Oda" bulunuyor. Bu odada her türlü kök hücre işlemi yapılabiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan merkez sorumlusu Prof. Dr. Birol Güvenç KİT Ünitesi'nin faaliyete geçmesinin ardından çok sayıda Kemik İliği Nakli gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, halen hazırda çok sayıda hastanın da bu nakil için sırada beklediğini vurguladı. Güvenç, merkezde Prof. Dr. Berksoy Şahin, Prof. Dr. Melek Erkişi, Dr. Emre Abduloev, Dr. Cahit Hasanzade ile birlikte son derece deneyimli bir personelin görev yaptığını ifade ederek ekip çalışması ruhu ile hareket ettiklerini belirtti.



ALLOJENİK NAKİL İLK KEZ YAPILDI



Faaliyete geçtiği Nisan 2014'den bu yana 5 tanesi Allojenik yani hastanın bir başkasından, diğerleri ise Otolog yani hastanın kendisinden kendisine olmak üzere toplam 27 tane nakil yaptıklarını dile getiren Birol Güvenç, erişkin hastalarda Alllojenik yani bir başkasında naklin kendi bünyelerinde ilk kez gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu merkezin yapılmasında öncelikle Rektörlüğe ve Başhekimliğe ayrıca "Temiz Oda"nın yapılmasında katkısı olan Seyhan Lions Klubünede teşekkür eden Güvenç, Kanser ve kan hastalıklarında son derece önemli bir tedavi yöntemi olan Kemik İliği ve Kök Hücre Nakli'nin bu bölge için çok önemli olduğunu söyledi.