Kahramanmaraş'ta, annesi ve 3 kardeşi genetik lenf bezi kanseri olan 16 yaşındaki Sena Aşçı, Acıbadem’de kendi kemik iliğinden yapılan kök hücre nakliyle kurtuldu.  Steril odada kök hücre tedavisi gören Sena’nın 85 gün sonra dışarı çıkışı, ailesi ve arkadaşları tarafından alkışlarla karşılandı. Hastalıktan tamamen kurutulan genç kız 4 hafta sonra okuluna başlayabilecek… Prof. Dr. Bülent Antmen, tüm SGK hastalarının ve yurt dışından gelen hastaların hizmet alabileceğini vurguladı.

 

Şoför babanın ortanca kızı Sena… Kanser hastalığıyla da doğarken tanıştı genç kız. Annesi ve üç kardeşi de bu hastalığın pençesinde hala… Annesinden genetik olarak gelen lenf bezi kanseri teşhisi konulan Sena Aşçı, 3 kardeşinin de çektiği hastalıktan kurtulmak için farklı kentlerdeki hastanelerde tedavi görmesine rağmen bir türlü iyileşemedi. Ailesiyle birlikte 3 ay önce Acıbadem Adana Hastanesi'ne başvuran Sena Aşçı, Kemik İliği Merkezi'nde kontrol altına alındı. Burada 85 gün boyunca steril odada kök hücre tedavisi gören Aşçı, yaşama tutunmayı başardı. Belli bir yaşın üzerindeki hastaların kurtulma şansının az olduğu lenf bezi kanserini yenen Aşçı, tedavi gördüğü servisten sağlık ekibiyle vedalaşıp yürüyerek ayrıldı.

 

KARDEŞLERİMİN DE İYİLEŞMESİNİ İSTİYORUM

Hastalığı boyunca çok zor günler geçirdiğini belirten Aşçı, "Anne ve kardeşlerim hala aynı hastalığın pençesinde. Dilerim bu hastalığı çeken herkes kurtulur. Önümdeki yaşam çok uzun, hayallerim ve yapmak istediğim şeyler var. Özellikle annemin yemeklerini çok özledim. Başımda bir diyetisyen olmadan yemek yiyeceğim için çok mutluyum" dedi.

 

YENİ BİR HAYA BAŞLAYACAK

Genç kızın hastalığını tedavi eden Pediatrik Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, Sena Aşçı'nın zor bir hastalığı yendiğini söyledi. Yapılan tedaviyle hastalığın vücuttan tamamen atıldığını belirten Prof. Dr. Antmen şöyle konuştu:

 

"Sena'nın hastalığına özgü olarak, kendi kemik iliğinden alınan örneklerle yapılan bir kök hücre nakli söz konusu. Önce kendinden hücreler toplandı. Ardından kendisine yoğun bir kemoterapi uygulandı. Ardından kendi kemik iliği tamamen ortadan kalktığı dönemde alınan hücreler kendisine geri verildi. Böylece tedavinin maksimum etkinliğe ulaşması yolunda önemli bir yol alınmış oldu. Daha sonra kendi kemik iliği yeniden çoğalarak Sena için gerekli olan sağlıklı ortamı oluşturduk ve hastalık ortadan kalktı. Ama tabi her şey bitmiş değil. Biz onu en az 1 yıl boyunca çok sık bir şekilde kontrol etmeye devam edeceğiz ve tamamen iyileştiği bu süre içerisinde yenilemezse veya enfeksiyon söz konusu olmaz ise Sena için artık bundan sonra yeni bir hayata başlayacak. Yaklaşık 4 hafta sonra okuluna başlamasını istiyoruz. Oldukça iyi durumda. O da çok özlemiş okulunu. Artık rahatlıkla normal hayatına dönebilecek duruma geldi."

 

TÜM SGK VE YURT DIŞINDAN GELEN HASTALAR YARARLANABİLİYOR

Acıbadem Adana Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, Acıbadem Labcell ve Acıbadem Genetika hücre ve genetik laboratuvarlarının hizmetiyle desteklenen merkezden, tüm SGK hastalarının ve yurt dışından gelen hastaların hizmet alabileceğini de vurguladı.

Prof. Dr. Bülent Antmen, Acıbadem Adana Hastanesi İlik Nakli Merkezi'nin en önemli farklılıklarını şöyle sıraladı:

 

MERKEZİN FARKLILIKLARI

  * Acıbadem Adana Pediatrik Kemik İliği Nakli Merkezi ulusal düzeyde Sağlık Bakanlığı tarafından akredite olan bir merkez.

  * Hizmetimiz uluslararası şartlarda istenen steril ortamda sunulmakta.

  * Deneyimli,  güvenilir ve yeterli sayıda bir ekiple çalışıyoruz. İhtiyaç halinde; diğer departmanlardan destek alabiliyoruz.

  * Naklettiğimiz kök hücreler Acıbadem Sağlık Grubu'nun ruhsatlı GMP laboratuvarında hazırlanıyor ve nakledilen tüm hücrelerin canlılık ile sayısının yanı sıra, etkinliği de bu laboratuvarda analiz edilerek hastalarımıza veriliyor. Türkiye'de bu anlamda etkinlik analizinin yapıldığı ender merkezlerden biri durumundayız.

  * Kadromuzda iki Pediatrik Hematoloji-Onkoloji uzmanı ve bunun dışında üniteye destek veren üç pediatri uzmanı yer almakta..

  * İlik nakline ihtiyaç duyan SGK hastalarından ek ücret almıyoruz.