Moderatörlüğünü ADEO Başkanı Ecz. Ersun Özkan’ın yaptığı panele konuşmacı olarak TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürbüz, TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak ve Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Nurettin Abacıoğlu katıldı.

ECZ. ÖZKAN, “REÇETESİZ İLAÇ SATILMASINA KARŞIYIZ”

Adana Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer, yardımcısı Dr. Sadettin Özsürekcigil ve Eczacılık ve Tıbbı Cihaz Müdürü Ecz. Yüksel Coşkun, Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Öğülener, akademisyenler ve öğrenciler ile eczacıların katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Adana Eczacı Odası(ADEO) Başkanı Ecz. Ersun Özkan, “ADEO olarak her yıl 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü yaklaşık on gün sosyal, kültürel ve mesleki bir dizi etkinliklerle kutluyoruz. Bu gün özellikle Türkiye’de 15 yıldır yoğun tartışılan, geldi, gelecek, başlayacak derken Sağlık Bakanlığı’nın yakında uygulamaya sokacağını düşündüğümüz OTC’yi tartışacağız. OTC reçetesiz satılan ilaçları tarif etmektedir. OTC biz eczacıların halk sağlığı adına karşı çıktığımız bir olgudur. Değerli katılımcılar genel hatlarıyla bu konuyla ilgili görüşlerini anlatacak. Bugün hepbirlikte bunu tartışacağız. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.” Dedi.




PROF. DR. ÖĞÜLENER, “ HEDEFİMİZ KALİTELİ EĞİTİM VERMEK”

14 Mayıs 1839 tarihinin Türkiye’de eczacılık sınıflarının müstakil kurulduğunu ve ilk dersin verildiği gün olduğunu belirten Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Öğülener, “Bu tarihte Viyada’dan davet edilmiş olan Dr. Bernard, o gün Mektebi-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane (Askeri Tıp Mektebi) ile birlikte eczacılık sınıflarını da açmış ve büyük bir tören yapılarak ilk eczacılık dersi verilmiştir. Ülkemizde o günden bu güne eczacılık eğitimi büyük gelişme göstermektedir. Sağlık Sisteminin önemli halkalarından biri olan eczacı ve eczacılık mesleği topluma sağlık hizmetlerinin verilmesinde en önemli insan gücünü ve basamağını oluşturmaktadır. Dünyada eczacılık eğitimindeki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de iyi eczacılık uygulamaları ve klinik eczacı/sosyal eczacı, farmasötik bakım, eczacının sorumluluğuna girmeye başlamıştır. Günümüzde eczacının değişen görevleri doğrultusunda, biz de ÇÜ Eczacılık Fakültesi olarak öğrencilerimize ilaç/hasta odaklı, Eczacılık Fakülteleri Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP)’nda belirlenen yeterlilik ve yetkinliklere sahip olarak mezun olabilecekleri kaliteli bir eğitim vermeyi hedefliyoruz.” Diye konuştu.

Dr. ÖZER, “TIP’TAKİ DEĞİŞİMLER TEDAVİLERE DE YANSIYOR, İLAÇLARADA”

Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer, “Böyle bir günde birlikte olmaktan şahsım ve kurumum adına gurur duyuyorum. Eczacılık insanlık tarihi gibi eski bir meslek gurubu. Sizlerin bu birlikteliği diğer meslek guruplarına örnek teşkil ettiğini düşünüyorum. Eczacı Odasının kurumumuzla birlikte hareket edip, koordinasyonumumuzun çok verimli ve olumlu geçmesi hem vatandaşlara ilacın doğru bir şekilde ve zamanında ulaşımını sağlamış. Bu verimli birliktelik diğer illerimizede akılcı ilaç kullanımı konusunda da örnek olmaya çalışılmıştır. Değişen dünyada arz ve talepler de değişiyor. Tıp’taki değişimler tedavilere de yansıyor, ilaçlara da yansıyor. Bu süreci hep birlikte bir aile olarak götürmekteyiz. Sahada olan sizlersiniz. Görüşlerinizi önemsiyoruz. Bu panelde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.


Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Başkanı Dr. Hakkı Gürbüz ve Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Nurettin Abacıoğlu, reçetesiz ve reçeteli satılan ilaçların eczacılara olan yansımalarına değinerek OTC’nin dünyada farklı uygulamaları olduğunu, OTC kavramının nelere yol açacağı, ilacın eczacının sorumluluğunda satılması gerektiğini, ilacın reklamının olamayacağı konularında bilgi aktardılar.


ECZ. ÇOLAK, “TİCARİ MODELİ DEĞİL, ETİK ECZACILIK MODELİNİ SAVUNUYORUZ”

TEB’in ‘ticari modeli’ değil, ‘etik eczacılık modelini’ savunmuş kamu yararına faaliyet gösteren bir meslek örgütü olduğunu ifade eden Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, “TEB sağlık alanının bütünüyle ticarileştirilmesi ve piyasalaştırılması girişimlerine kamusal-toplumsal yarar ve ulusal ekonominin korunması adına karşı çıkmıştır. Örgütsel olarak; eczanenin bir ticarethane değil, sağlık merkezi olduğu gerçeği, ilacın sağlık profesyoneli olan eczacı danışmanlığında verilmediğinde en iyi ihtimalle düşük etkili, en kötü ihtimallede öldürücü olabileceği gerçeğini her zaman savunmuştur. OTC hakkında zihinsel bulanıklık yaratılmaktadır. Bunların küçük rahatsızlıklar için kullanılan, piyasada ‘denenmiş’ ve ‘zararı olmadığı görülmüş’ ilaçlar olduğu ileri sürülmektedir. Söz konusu iddialar bilimsel dayanaktan yoksundur. İlaçların hastaya özgü ve özel niteliği haiz ürünlerdir. Dolayısıyla her ilacın her hastaya aynı etkiyi yarattığını söylemek mümkün değiledir. Bilinçsiz ilaç kullanımı sonucunda zehirlenme oranının %70 civarında olduğu unutulmamalıdır.” Diye konuştu.

Katılımcıların merak ettiği soruların yanıt bulmasının ardından konuşmacı konuklara teşekkür plaketleri ADEO Başkanı Ecz. Ersun Özkan, Sağlık İl Müdürü Dr. Ahmet Özer ve Dekan Prof. Dr. Nuran Öğülener tarafından takdim edildi.