Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvarı, yeni hayata geçirilen ''Tam Kan Sayma, Sedimantasyon, Periferik Yayma Entegre Sistemi'' ve ''Preanalitik Cihazı'' sayesinde, verimlilik, iş akışı, hizmet kalitesi ve maliyet avantajı ileTürkiye'de lider konuma geldi.

Artık gelişmiş ülkelerde kulanılan bu cihazlarla, tetkiklerinin sonuçlarının en iyi, ideal ve doğru şekilde yapılmasına imkan sağlanıyor.

Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan hayata geçirilen yeni entegre Lobaratuvar sistemiyle ilgili ''tekrar numune alınmasını engelleyen sistemle hastayı korumaya yönelik işlevsellik ve klinik tahlil sonuçlarının güvenirliliği arttığı gibi, kurum maliyetlerinin düşürülmesi sağlandı''dedi. Arıkan ''sistemle aynı zamanda uzun bekleme süresi gerektiren testlerin sonuçlarına kısa sürede ulaşılması sayesinde, artık hastalarımızın tedavisine daha hızlı bir şekilde başlayabiliyoruz'' şeklinde konuştu.

ENTEGRASYON SİSTEMİNDE YENİ BİR ANLAYIŞ
Arıkan, Merkezin Türkiye'de işlem hacmi ve sistem açısından ilk olması dolayısıyla laboratuvar sistemlerine yeni bir soluk getirdiğini belirterek şunları kaydetti;
"yeni nesil cihazlarımızla, ayrı ayrı çalışılan laboratuvar tetkiklerini artık tek bir tüp ve tek bir cihazla tahlil yapma imkanı buluyoruz. Aynı zamanda bir günde çalışılan 1500 adet tüp  kanı arşivleyerek saklıyor, daha sonraki tekrarlanması gereken tetkiklerde hastalardan tekrar kan alınmasını engellemiş oluyoruz. Bu da maliyetleri düşürürken, doğru tanıyı çabuklaştırıyor. Ben bu işin örnek teşkil ettiğini düşünüyorum dedi.


GÜNLÜK 10 BİN TÜP NUMUNE 5 BİN TÜPE TÜŞTÜ

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvar Sorumlusu Bioloji Uzm. Dr. Onur Durmuşcan da yeni sistemle ciddi kazanımlar elde ettiklerini dile getirerek, şu  değerlendirmelerde bulundu;

Laboratuvarımızda günlük ortalama 10 bin tüp kan ile çalışırken yeni sistemimizle beraber bu sayıyı ortalama 5 bin tüpe indirdik. Bunun 2500 civarının Biyokimya-hormon-eliza testleri, 2200 hemogram, 500 sedimantasyon tahlillerinden oluşuyor. Bütün testlerimizin çoğunluğunu tek tüpten çalışabilir duruma getirerek, tüp sarfiyatını engelledik'' dedi.

Durmuşcan, aynı zamanda eskiden yarım günde çıkan test sonuçlarının 1.5-2 saate çekildiğini belirterek, amacımız hem zamandan hem personelden hem maliyetten kazanım sağlamaktı., hastadan fazla kan alınmasını engelleyerek hasta konforunu sağladık,  arşivleme yöntemiyle de hastalarımızdan tekrar kan alınmasını engelledik. Bizler modern teknolojik cihazlarımız, donanımlı ekip arkadaşlarımızla, Adana ve bölgeye en kaliteli hizmeti sunmanın gururunu yaşıyoruz şeklinde konuştu.