Noyaner Plaza’nın konferans salonunda düzenlenen etkinlikte Acıbadem Hastanesi aile hekimi uzmanı Dr. Turgay Öngel, domuz gribiyle ilgili AGİAD’ın Kadın Platformu üyelerini bilgilendirdi. Dr.Turgay Öngel yaptığı sunumda, H1N1 tipi virüsten kaynaklanan ve domuz gribi olarak bilinen hastalığın ilk kez domuzlarla görüldüğü için böyle adlandırıldığını söyledi. Gribin, ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu söyleyen Dr.Öngel, “ Mevsimsel gripten ülkemizde her yıl binlerce kişi hastaneye yatmakta ve yine yüzlerce insan grip kaynaklı hastalıklardan ölmektedir.” dedi.

BELİRTİLERİ NELER?

H1n1- domuz gribinin belirtilerinin diğer mevsimler gripten farklı olmadığını bildiren Öngel, “Öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ve vücut ağrıları, üşütme-titreme, halsizlik, bulantı ile kendini gösterir. Bazan ishal de olabilir. Bu virüs mevsimsel grip virüsü ile aynı yollardan, öksürme ve hapşırma ile çıkan damlacıklarla yayılır. Bu damlacıklara temas ve ağız, burun yolları ile hastalık kolaylıkla bulaşmaktadır.”diye konuştu.

ANTİBİYOTİK UYARISI

 H1N1 Domuz gribinden korunmak için yapılan aşının kimlere uygulanması gerektiğini de anlatan Dr.Turgay Öngel,  özellikle antibiyotik alınmaması konusunda uyarıda bulundu. Gribin atlatılması için istirahatin önemine vurgu yapan Dr.Öngel, yetişkinlerde; nefes darlığı, göğüste veya karında ağrı ve basınç hissi, şuur bulanıklığı, geçmeyen bulantı ve kusma, çocuklarda ise hızlı ve sıkıntılı solunum, mavimsi ya da grimsi cilt rengi, yeterli sıvı alamama, sürekli kusma, derin uyku ve cansız-bitkin olma hali gibi durumlarda mutlaka hastaneye başvurulmasını istedi.

ÜYELERİMİZİ BİLGİLENDİRİYORUZ

AGİAD Kadın Platformu Başkanı Burcu Noyaner, ise konferansı düzenlemekteki amaçlarının dernek üyelerini ve ailelerini bilgilendirmek olduğunu kaydederek, “Bu grip türü, her yıl çok ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölümlere yol açıyor. Kadın Platformu olarak, üyelerimizi bilgilendirici bu tür toplantıları sürdüreceğiz” diye konuştu.

AGİAD Başkanı Sefa Noyaner’in de izlediği etkinliğe, dernek üyeleri ve Kadın Platformu üyeleri büyük ilgi gösterdi. Başkan Sefa Noyaner ve Kadın Platformu Başkanı Burcu Noyaner,  konferans sonunda Dr. Turgay Öngel’e sunumu nedeniyle teşekkür ettiler.