Adana Tabip Odası’nda bir araya gelen Adana Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, Adana Aile Hekimleri Derneği, Türk Sağlık Sen, Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Genel Sağlık İş, Dev Sağlık İş, Türk Ebeler Derneği, Pratisyen Hekimlik Derneği, Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Ve Dayanışma Sendikası başkan ve üyeleri burada basın toplantısı yaparak tepkilerini dile getirdiler.

 

Adana’da birinci basamakta faaliyet gösteren sağlığın tüm bileşenleri olarak bundan sonrada sağlıkla ilgili konularda birlikte hareket etme kararlılığında olduklarını belirten Uzm. Ebe  Filiz Yarıcı Atış, kurumlar adına okuduğu basın açıklamasında “Bilindiği gibi Türkiye’de 2005 yılından itibaren Aile Hekimliği Sistemine geçilmeye başlanmıştır. Fakat her geçen gün yeni yasa, yönetmelik ve genelgeler ile aile sağlığı merkezinde çalışan hekim ve ebe- hemşirelerin iş yükü peyderpey artırılmakta kendi ailelerinden koparılmaktadır” dedi.

 

HAFTASONU MESAİLERİNE GİDİLMEDİĞİ GÖRÜLMÜŞTÜR

ASM çalışanlarının Onlarca işine ilave olarak önce bir torba yasayla Hastanelerin acil servisleri ve 112 istasyonlarında ayda en az 8 saat nöbet getirildiğini de açıklayan Atış, “Ardından yetmezmiş gibi acil nöbetlerine ek olarak ikinci bir torba yasayla ASM ve TSM’lerde en az bir cumartesi günü fazla çalışma eklendi. Ardından Sağlık Bakanı bütün televizyon kanallarını bir bir gezerek Pazar günleri de çalıştıracağız demeye başladı. Şimdide Sayın Bakan hafta sonu Antalya’da yapılan Halk Sağlığı Müdürleri toplantısında ASM çalışanlarını bir pazartesinden gelecek pazartesine gününe kadar 12 saat çalıştıracağız diyor. Çalışanların anayasal ve evrensel haklarını hiçe sayarak, ASM çalışanlarının da insan olduğunu, dinlenme hakları olduğunu unutarak hoyratça hırpalamaya çalışıyor. Bütün bu süreçte Aile Sağlığı çalışanları fazla ve hukuksuz çalıştırılmaya karşı onurlu bir şekilde karşı durmuştur ve karşı durmaya da devam edecektir. Aralık ayında yayınlanan genelgeye istinaden ASM çalışanlarına1 Ocak 2015 tarihinden itibaren cumartesi günleri fazla mesailer yazılmaya başlanmıştır. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da ASM çalışanlarının büyük çoğunluğu 3 Ocaktan itibaren yazılan bu cumartesi mesailerine artan oranlarda gitmemiştir. Adana’da 3 Ocak cumartesi fazla çalışmasına %92, 10 Ocak fazla mesaisine %94, 17 Ocak fazla mesaisine % 95 oranında gidilmemiştir. Sağlık Bakanı ne derse desin Cumartesi nöbetlerine tüm Türkiye’de ortalama % 74 oranında gidilmediği bir gerçektir. Cumartesi nöbetlerinin başladığı ocak ayında bu kadar büyük oranlardaki protestolara rağmen şimdide Şubat ayı için fazla mesai listesi yayınlandığını öğrenmiş bulunuyoruz. Yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz; Daha öncede yaptığımız gibi Sendikalarımız, Derneklerimiz ve Meslek Örgütlerimizin aldığı kararlar doğrultusunda hareket edeceğimizi ve nöbetlere gitmeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz. Ve bunu birinci basamağın tüm kurumları olarak, bütün siyasi kaygılardan sıyrılarak geleceğimiz, emeğimiz ve iş güvencemiz için yapacağımızdan hiç kuşkunuz olmasın.” Diye konuştu.

Adana’da birinci basamakta faaliyet gösteren sağlık bileşenlerinin toplantısına katılarak destek veren Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Hasan Kütük, Birinci Basamak sağlık örgütlerinin bir arada durmasını çok değerli bulduklarını ifade etti.