Yıllardır güzellik ve estetiğin son derece önemli bir kavram olarak hayatımızda var olmakta ve insan olduğu sürece de var olmaya devam edecek. Sağlığımızın başında gelen dişler, artık günümüzde yapılan tedaviler sayesinde estetiği de ön plana çıkardı.

Güzel bir gülüşün yüzdeki estetik kavramına katkısının sonsuz olduğunu ifade eden Diş Hekimi Dt. Erkut Akçalı, diş estetiğinin son yıllarda yaygınlaştığını ve hastalardan gelen estetik taleplerde artış olduğunu dikkat çekti.

Teknolojiler sayesinde düşük maliyetle diş estetiği yapılabildiğini dikkat çeken Akçalı,  işi gereği insanlarla daha fazla diyalog kurmak zorunda olanların diş estetiğini tercih ettiğini bildirdi.
Çoğunlukla orta yaş grubunun ve kadınların diş estetiği yaptırdığını dikkat çeken Akçalı,  hastaların dişlerinin görünümünü beğenmedikleri için estetiğe başvurduklarını öne sürdü.

“DİŞ SORUNLARI ARTIK YOK OLUYOR”

Diş Hekimi Dt. Erkut Akçalı, konuşurken, gülümserken dudaklarını büzerek, elleri ile dişlerini kapatarak gülen, “Yoksa dişlerim sarı’mı?” diye aynaya bakıp üzülen, “Bu dişlerim neden sarı? Bu dişin çapraşıklıkları neden oldu?  Dişetlerim neden bu kadar büyük ve kırmızı görünüyor? Yeni yaptırdığım bu porselenler neden o kadar sahte duruyor? Kocaman oldu? öne fırlamış gibi duruyor?”  gibi sorunların artık yok olduğunu söyledi.

Bu tür sorunların artık kolay bir çözüme kavuştuğunu  ifade eden  Dt. Erkut Akçalı,“Hekimlerimiz yeni nesil porselenler ve yeni nesil gülüş dizaynı yapabiliyor.  Günümüzde estetik diş hekimi kavramı yeni yeni gelişmekte ise de gelecek günlerde çok büyük hedefleri olan bir branş haline gelecek. İnsanlarımız diş estetiği için artık İstanbul gibi iller gitmesine gerek kalmadı. Zaten o illerdeki hastalar bize geliyor tedavilerini yaptırıyorlar” dedi.

“DİŞ HEKİMİ BİR SANATÇI GİBİDİR”

 Yurt dışındaki bazı fakülteler estetik diş hekimliği branşını yeni  öğrendiğini de hatırlatan Dt. Erkut Akçalı, “Estetik diş hekimliği; estetik kavramı güçlü, sanatsal yönü gelişmiş, geleceği görme yeteneği olan ve sonuç itibariyle yaratıcı gücü fazla olan hekimler tarafından yapılabilir. Estetiğin altın kuralları, oranları olsa da, oran tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Diş hekimi bir sanatçı bir heykeltıraş gibi hem bilimi hem de sanatı içercisinde bulunduran, hem estetik hem de fonksiyonel bir tasarım yapmak zorundadır” diye konuştu. Diş şekil ve renkleri dizilimleri her insanda çeşitlilik gösterdiğini öne süren Akçalı, şunları kaydetti.

ESTETİK BEKLENTİLERİN ÜSTÜNDE

“Hekim bu çeşitliliği zevkle uğraşarak düzgün hale getirmeli ve gerekirse hastasına en yakışanı bulmak için gereken bütün imkânları kullanmalıdır. Estetik diş hekimliğinde yeni nesil doku dostu ve estetik sınırları sonuna kadar kullanan porselen malzemeler günümüzde yaygın olarak kullanılmaya başlamış ve hastalar tarafından tercih edilir duruma gelmişlerdir. Hem sağlamlık hem de estetik yönden güçlü malzemeler olan zirkonyum ve empress porselenlere dişlere daha az zarar verilerek yapılan lamina porselenlerde eklenince estetik beklentilerin karşılanması çok kolaylaşmıştır.

Lazerinde günlük hayatımıza girmesiyle artık her şey çok daha kolaylaşmıştır. implantlarında estetikte bize sağladığı faydalar son derece fazladır. Hem yeni nesil porselenler hem de implantla desteklenen gülüş tasarımlarında sonuca ulaşmak artık son derece basittir. Biraz emek, biraz sabır, biraz sevgi ekleyerek yapılan her işlem sonucunda mutlaka tatminkâr bir yere gelinecektir.

“GÜZEL SONUÇLAR ALINIYOR”
Kliniğe gelen her hastanın farklı beklentilerine standart cevap vermek artık günümüz sosyo kültürel ve ekonomik dünyasında istenmeyen bir durumdur. Bu durum hasta beklentilerini onu dinleyerek ve anlamaya çalışarak istediği ve özlediği gülüşü hastaya vererek tatminkâr bir hekimlik yapma gereğini öne çıkarmıştır. Bilimsel sınırlar içerisinde estetik yaklaşım yapmak zor bir iş gibi görünse de aslında sistemli çalışan ve yenilikleri takip eden hekim için fark yaratan bir işlemdir ve zor değildir. Sadece yaratıcı gücünü konsantrasyonunu vakaya verirse çözülmeyecek sorun çok azdır. İmkânlar ve şartlar zorlanarak çok güzel sonuçlar alınmaktadır.
Sonuç olarak, lazer ,implant ve yeni nesil porselenlerle (zirkon ve empress) gülüş tasarımı yaratmak sorun olmaktan çıktı artık. Yılarca bu sorunu içine atmış hastalarımızın hem psikolojik hem de fonksiyonel sorunlarını tatminkar olarak çözmüştür.”

Fotoğraflı: