Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğine başvuran iki hasta da ileri yaşlarına rağmen başarılı mide kanseri ameliyatı geçirdi. 80 yaşından sonra yeniden sağlıklarına kavuşmanın mutluğunu yaşayan Ali Amca ve Sevim Teyze aynı durumdaki diğer hastalara da örnek oldu.

TIP dünyasın da yaşanan önemli gelişmeler ve son dönemlerde yapılan çeşitli cerrahi operasyonlar artık kanser gibi hayatla mücadele riski yüksek hastalıklarda bile hastalar adına sevindirici gelişmelere neden oluyor. Özelikle yaşlı hasta gurubunda da yapılan bu cerrahi operasyonlar da son derece önemli sonuçlar alınıyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi  Balcalı Hastanesi de Geriatrik (Yaşlı Cerrahisi) alanında büyük bir aşama kaydetmiş durumda. 81 yaşındaki Ali Basri ve 85 yaşındaki Sevim Kamışlı  bu çerçevede sağlıklarına kavuşan hastalardan sadece ikisi. Ali Amca ve Sevim Teyze bir süredir dış merkezlerde Mide Kanseri teşhisiyle tedavi görürken  Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğine başvurdular yapılan tetkikler sonucu Doç Dr. Tolga Akçam tarafından başarılı bir şekilde ameliyatları gerçekleştirilen Ali Amca ve Sevim Teyze yaşama yeniden merhaba dedi. Sağlıklı bir şekilde evlerine gönderilen Ali Amca ve Sevim Teyze nin diğer kliniklerdeki tedavi süreçleri ise ayaktan devam edecek.

YAŞAM SÜRELERİ ARTIK DAHA UZUN

Ameliyatı Gerçekleştirilen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi  Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Tolga Akçam, beslenme hijyen ve medikal yaklaşımlar ile halk sağlığına verilen önem sonucunda son yüzyılda beklenen yaşam sürelerinin giderek uzadığına dikkati çekti. Akçam, Balcalı Hastanesi’n de de 80 yaş üzeri cerrahi ve anestezi gerektiren hasta sayısının her branşta belirgin olarak arttığına dikkati çekerek, yaşlı hastaların Balcalı’dan son derece kaliteli hizmet sonucunda sağlıklarına kavuşarak taburcu edildiklerine vurgu yaptı.

YAŞLI CERRAHİSİ İÇİN DOĞRU KLİNİK ŞART

Yaşlı Hasta grubunun diğer hasta guruplarına göre daha farklı bir durumu olduğunu belirten Akçam, özellikle cerrahi müdahale olacak yaşlı hastalarda mevcut rahtsızlıkların beraberinde birçok farklı hastalığında olabileceğine işaret etti. Bu nedenle özellikle riskli yaşlı hasta gruplarının yakın takip ve ileri teknik takip olanağı olan hastanelerde ameliyat olmalarının son derece önemli olduğuna, Balcalı Hastanesi’nin de bu kapasiteye sahip yegâne bölge hastanesi olduğuna işaret etti.

Akçam, Ali Basri ve Sevim Kamışlı’nın bir süredir mide kanseri nedeniyle dış merkezlerde tedavi gördüğünü daha sonra çok yüksek riskli bir dönemde kendilerine geldiğini dile getirerek, hastaların gerekli tetkiklerinin ardından ameliyatlarının gerçekleştirildiğini başarılı geçen operasyonların ardından da yakın takip edilerek taburcu olduklarını dile getirildi. Akçam son olarak, ameliyattan başarıyla çıkan hastaların onkolojik tedavilerinin de ayaktan devam ettiğini sözlerine ekledi.