Etkinlikte AİDS'ten korkulmaması gerektiği ve hastalığın artık çok gelişmiş ülkelerin yanı sıra az gelişmiş ülkelerde de daha sıklıkla görüldüğüne vurgu yapıldı.
Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nın organize ettiği etkinlik Hipokrat toplantı salonunda yapıldı. Etkinliğe Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova'nın yanı sıra akademisyen hekimler, hemşireler, öğrenciler ve personeller katıldı.

AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Etkinlikte bir konuşma yapan Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Salih Zeki Aksu, halk arasında AIDS olarak bilinen HIV Virüsünün eskiden çok gelişmiş ülkelerde sıklıkla görüldüğünü ancak hastalığın artık az gelişmiş ve geri kalmış ülkelerde de sıkça görülme oranının olduğunu dile getirdi. Aksu HIV Virüslü hastanın geçmiş yılara nazaran artık daha fazla uzun ve kaliteli yaşam koşullarına sahip olduğuna vurgu yaparak, tıbbın geldiği noktada hastanın uzun yıllar yaşatılabildiğini belirtti.

ERKEKLERDE ORAN DAHA FAZLA

Daha sonra söz alan Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Seza İnal hastalıkla ilgi çeşitli istatistikî bilgiler verdi. İnal Türkiye’de en fazla 15-49 yaş aralığında hasta olduğunu ve hastaların yüzde 70’ine yakınını erkeklerin oluşturduğuna işaret etti.

İnal, Son verilere göre, geçen yılın sonuna kadar 9 bin 582 kişide HIV virüsü tespit edilirken, 2015 yılı sonunda bu rakamın 11 bini geçeceği tahmin edilmektedir. Özellikle son 4 yıl içinde katlanarak hızlı artışı dikkati çekmektedir." dedi.

34 YILDA 34 MİLYON İNSAN ÖLDÜ

Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behiçe Kurtaran da yaptığı konuşmada AIDS, in ilk kez 5 Haziran 1981'de ABD'nin California eyaletinin Los Angeles kentinde bir grup eşcinselde görüldüğünü dile getirdi. Kurtaran, Yıllardır milyonlarca insanı etkileyen AIDS'e dikkati çekmek ve kişileri bilinçlendirmek amacıyla 1995'te, 1 Aralık'ın Dünya AIDS Günü olarak belirlendiğini ifade etti. Kurtaran, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler (BM) HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) 2014 verilerine göre, AIDS nedeniyle son 34 yılda yaklaşık 34 milyon kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Yapılan Konuşmaların ardından Psikyatri Uzmanı Prof Dr. Şükrü Uğuz katılımcılara AİDS konusunda farkındalık konulu bir sunum yaptı. Çeşitli hikâyelerden örneklerle sunumunu gerçekleştiren Uğuz'a sunumu sonrası çiçek ve teşekkür belgesi verildi.