Kurban Bayramında şekerli besinlerin tüketiminin yanı sıra et ve et ürünlerinin tüketiminin de artacağını göz önüne alan Türkmenbaşı Tıp Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanları Dyt. Sıla Artural ve Dyt. Tilbe Akın, bayramda et tüketimiyle ilgili açıklama yaptı.
 
“KRONİK MİDE VE BARSAK HASTALARI ET TÜKETİMİNİ SINIRLI TUTMALI.”
Dyt. Artural ve Dyt. Akın, koroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, mide ve barsak hastalıklarına sahip olan bireylerin, çocuklar ve yaşlılar gibi özel grupların özellikle bayram boyunca beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.
Et ve et ürünlerinin yüksek protein ve yağ içerdikleri için sindirimi zor besinler olduğunu anımsatan Türkmenbaşı Tıp Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanları Dyt. Sıla Artural ve Dyt. Tilbe Akın, “Bu nedenle özellikle mide ve barsaklarında kronik rahatsızlıkları olanlar, sık sık hazımsızlık ve kabızlık şikâyetleri olan bireyler et tüketimini sınırlı tutmalıdır.” dedi.

BAYRAMDA BESLENMESİNE DİKKAT ETMEK İSTEYENLERE ÖNERİLER:
Dyt. Artural ve Dyt. Akın, Kurban Bayramı’nda beslenmesine dikkat etmek isteyenler için şu önerilerde bulundu.
·         Bayram sabahlarında evden mutlaka tam tahıl ve taze sebze meyve içeren dolu dolu bir kahvaltı yaparak başlanmalıdır.
·         Kurban eti yenilecek ise kesim, dinlendirme ve pişirme aşamalarının sağlıklı bir şekilde tamamlandığından emin olunmalıdır.
·         Kurban eti buzdolabında bir gün dinlendikten sonra tüketilmelidir.
·         Etler pişirilirken; etin kendi yağı ile pişirilmesi hedeflenmeli;  et yemeklerine ekstra kuyruk yağı veya tereyağı eklemekten kaçınılmalıdır..
·         Et saklanırken bonfilelik, kuşbaşılık, kıymalık olarak ayrılmalı ve günlük kullanılacak miktarlara bölünmelidir. Bu durum hem kullanım hem de saklama kolaylığı sağlamaktadır.
·         Akraba ziyaretlerinde ikram edilen yağda kızartılmış - şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlı veya meyve tüketimi tercih edilmelidir.
·         Bireyler günde 1,5-2 litre su tüketmeyi ihmal etmemelidir.
·         Çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli, fazla miktarda tüketilecek çay ve kahve gibi içecekler yoğun kafein içerikleri nedeniyle çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.  Yüksek tansiyon ve kalp- damar hastalıklarına sahip bireylerin fazla çay/ kahve tüketiminden özellikle kaçınması gerekmektedir.
·         Etler mangalda pişirilecek ise; kömürleşecek şekilde ateşe yakın olmamasına dikkat edilmelidir. Etin ateşe çok yakın olması hem kanserojen ögelerin oluşmasına hem de besin değeri kayıplarına yol açmaktadır.
·         Etlerin yanında pilav/makarna yerine bulgur/esmer pirinç; asitli/gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmelidir.
·         Öğünlerde sadece et ürünleri tüketilmemelidir. Yeterli ve dengeli tabaklar oluşturabilmek için sebze-meyve, tahıl ürünleri ve süt/süt ürünlerine de beslenmede mutlaka yer verilmelidir.
·         Egzersiz ihmal edilmemelidir. Toplu taşıma yerine yakın yerlere yürüyerek gitmek iyi bir alternatif olabilir.