‘14 Mayıs Eczacılık Günü’ kutlamaları çerçevesinde Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde Atatürk Anıtı önüne çelenk koyarak saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okuyan Adana Eczacı Odası yönetimi ve eczacılar daha sonra basın açıklaması yaptı.

 HALK SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Adana Eczacı Odası(ADEO) Başkanı Ecz. Ersun Özkan, yaptığı açıklamada “Bugün 14 Mayıs 2017. Bilimsel eczacılığın 178. Yılını kutluyoruz. Bu günlerde Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e yapılan çirkin saldırıları kabul edilemez buluyor ve şiddetle kınıyoruz. 178 yıldır biz eczacılar insan sağlığını merkezine alan bir anlayışla toplum olarak karşılaştığımız her türlü soruna ve yaşadığımız zorluklara rağmen halk sağlığı için çalışıyor ve eczanelerimizde eczacılar ve eczane çalışanlarımız olarak emek vermeye devam ediyoruz.  Dün olduğu gibi bugün ve yarın da Türkiye’nin dört bir yanında halk sağlığını merkeze alan bir anlayışla insan ve toplum yararına ilaç ve eczacılık hizmeti üretilmesi için daha nitelikli sağlık hizmeti sunumunun gerçekleştirebilmek amacıyla çalışan, emek veren bir mesleğin mensubu olmanın gururu ile nice 14 Mayısları kutlamaya devam edeceğiz”

 REÇETESİ İLAÇ ENDİŞE VERİCİDİR

Reçetesiz ilaç satışı yönünde çalışmalar yapıldığının bilindiğinide söyleyen Başkan Ecz. Özkan, “Reçetesiz ilaçların sıklıkla ilaçta reklam ile beraber yürüyen bir olgu olması bizlerde söz konusu ilaçların reklamının serbest bırakılacağına dair endişeler uyandırmaktadır. Bizim bu konudaki temel yaklaşımımız; hasta insan odaklı eczacılık anlayışı çerçevesinde toplum sağlığının, hasta güvenliğinin, ilaca erişim hakkının ve nitelikli ilaç hizmet sunumunun korunması ve geliştirilmesi dün olduğu gibi bugün de önceliğimizdir. Sağlık okuryazarlığı düşük, ekonomik kaynakları kısıtlı olan toplumumuz reçetesiz ilaçlara henüz hiçbir şekilde hazır değildir. Maalesef bu durum aynı zamanda sağlık bakanlığının uygulamakta olduğu akılcı ilaç eylem planının içeriği ile de çelişmektedir”

 İLAÇ’TA AR-GE AYRILAN PAY REKLAM PAYININ YARISI KADARDIR

Başkan Ecz. Özkan, “Toplumun sağlık okur-yazarlığı düzeyi göz önünde bulundurulduğunda, ilaçların herhangi bir ticari ürün gibi reklamının yapılması, ilaç kullanımının artmasına bağlı olarak ilaçlardan kaynaklı sorunları ve tedavi gerekliliğini, dolayısıyla hem kişilerin hem kamunun sağlık maliyetlerini artıracaktır. Türkiye’de okuryazarlık oranı zorunlu eğitime rağmen ilkokul 3,5, sağlık okuryazarlığı oranı ilkokul 2 seviyesindedir. Sağlık okuryazarlığı ilkokul 2 olan bir ülkede ilaçta reklamın yaratabileceği felaketler iyi düşünüp taşınılmalıdır. İlaç şirketlerinin Dünya çapında pazarlama faaliyetleri için harcadığı miktar 2011 yılında 92 Milyar Dolar, 2014 yılında 98,3 Milyar Dolardır. İlaçta reklam dolayısıyla 429,4 Milyar Dolarlık satış gerçekleştirilmiştir. Oysa ilaç şirketlerinin ar-ge’ye ayırdığı kaynaklar pazarlamaya ayırdığı kaynaklarının yarısı kadardır. Bu rakamlar oldukça düşündürücüdür. O nedenle yarın iyice ağırlaşacak, dallanıp budaklanacak, ceremesini çok acı bir biçimde çekeceğimiz sağlık riskleri, hatta ölümler ile karşılaşmak istemiyorsak reçetesiz ilaç, ilaçta reklam ve internetten ilaç satışına yönelik girişimlere izin verilmemelidir. İlaç hekim reçetesiyle eczacı kontrolü ve danışmanlığında hastaya sunulmalıdır”


 TÜM ANNE VE ANNE ADAYLARININDA GÜNÜ KUTLU OLSUN

Tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Eczacılar gününü kutlarken başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım olmak üzere tüm anne ve anne adaylarınında Anneler Günü’nü içtenlikle kutluyoruz.” Diye konuştu.