Adana Büyükşehir Belediyesi personeli, Türk Kızılayı’nın “Öne Çık Hayat Kurtar” ve “Unutmayın, Bağışlanan Her Kan Kurtarılan Üç Can” kampanyaları kapsamında bilgilenip, kan ve kök hücre bağışında bulundu.
Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nca Belediye Tiyatro Salonu’nda düzenlenen etkinlikte Türk Kızılayı Adana Şubesi yöneticileri, kan ve kök hürce bağışı konusunda belediye çalışanlarını bilgilendirdi. Toplantıda, kan bağışı ve kök hücre nakli ile hayat kurtarmanın önemi, kimlerin bağışçı olabileceği, bağışta bulunanlara nasıl ulaşılacağı, kök hücre nakil işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiği konuları ele alındı.


KAN VEREN KİŞİ SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇMİŞ OLUYOR

Doktorlar, kan vermenin insan sağlığı üzerinde çok büyük faydaları olduğunu belirtip, Kızılay’a kan bağışlayan her kişinin bir yönüyle sağlık kontrolünden geçtiğini, çünkü alınan kanların belli kontrollerden sonra değerlendirildiğini söyledi. Tahlillerde her hangi bulaşıcı bir hastalık tespit edilmesi durumunda kan bağışlayan kişiye ulaşıp, en kısa zamanda sağlık kuruluşuna gitmesi için bilgi verdiklerini aktaran uzmanlar, normal durumlarda ise donöre teşekkür mesajı geçildiğini bildirdi.

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ HAYATA BAĞLIYOR
Uzmanlar, omurilik zedelenmeleri, doğum felci, Parkinson hastalığı, beyin travması ve bazı kanser türlerinin tedavisinde başarıyla uygulanan kök hücre yöntemi hakkında da sunum yaptı. Kök hücre bağışçısından üç tüp kan alındığını aktaran uzmanlar, bu kanların Ankara’daki laboratuvarlarda analiz edildiğini ve kök hücre ulusal veri ağına yüklendiğini, yapılan bağışın hastayla uyuşması halinde de kök hücre naklinin gerçekleştirildiğini ifade etti.
Adana Büyükşehir Belediyesi çalışanları, toplantının son bölümünde tiyatro salonu fuayesinde sırayla kan ve kök hücre bağışında bulundu.