Orta kulak iltihabının gribal enfeksiyonlar, üşütmeye bağlı, sinüzite bağlı oluşan iltihabın östaki borusu yoluya orta kulağa nüfus etmesiyle oluştuğunu hatırlatan Türkmenbaşı Tıp Merkezi Hekimi Dr. Şahin Bingüllü bunun yanı sıra havuza, denize girerek dış kulak yolu iltihabı yada mantar enfeksiyonlarının kulak zarını zedeleyip orta kulağa geçmesiyle de bu hastalığın oluşabileceğini söyledi. Orta kulak iltihabının tedavi edilmediği takdirde uzun sureli aşamada kulak kemikçikleri denilen örs, çekiç ve üzenginin yıpranmasına, sinirlerin harap olmasına bağlı olarak işitme görevini yitirmeye başladığını belirten Dr. Bingüllü çocuklarda orta kulak iltihabının da önemine değindi.

“Tedavi Edilmeyen Uzun Sureli İltihaplar Kalıcı İşitme Kaybına Neden Olabilir.”

Çocuklarda orta kulak iltihabının ilk 5 yaşına kadar birkaç kez oluşabileceğini vurgulayan Dr. Bingüllü tedavi edilmeyen orta kulak iltihaplarının kendiliğinden düzelebileceği gibi farklı sorunlara da yol açabileceğini söyledi. Dr. Bingüllü şunları kaydetti;

“Tedavisi çok kolaydır. Tedavi edilenlerde herhangi bir problem olmaz. Tedavide antibiyotik ve ağrı kesici kullanılarak bir takım ilaçlarında takviyesiyle çocuğun nefes almasını rahatlatarak ve östaki borusunu açarak daha da çabuk iyileşmesini sağlayabiliriz. Ancak tedavi edilmediği takdirde uzun sureli iltihaplar kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Onunda tedavisi ameliyatla (tüp taktırmakla) mümkün olabilir. Orta kulak iltihabında kulak zarı sağlamsa sadece medikal tedavi iyileşmesi için yeterli olur.”