Adana’da faaliyet gösteren Deha Gelişim Enstitüsü Kurucusu Uzman Psikolog/Psikoterapist Nida Özşahin Terkuran, çocukların cinsellikle ilgili sorularının baştan savmadan, net ifadelerle yanıtlanması gerektiğini söyledi. Terkuran, çocukların "Anne kardeşim senin karnına nasıl girdi?" , "Bebek nasıl olur?", "Babam seni sık sık öperse benim de bir kardeşim olur mu?", " Bu gece bana bir bebek yapabilir misin?" gibi ilginç sorular sorabildiğini belirtti. Cinsiyetle ilgili bilgilendirme için belirlenmiş bir yaş olmadığını kaydeden Terkuran, “Konuya ilgi duyduğu yaşta çocuğa bilgi verilebilir, yeter ki verilen bilgi çocuğun gelişim düzeyine uygun olsun” diye konuştu.
 
Okul öncesi çocukta durum
Nida Özşahin Terkuran şöyle devam etti: “Okul öncesi dönemde, kız çocuk babasının cinsel organının neden kendisininkinden farklı olduğunu, neden erkek arkadaşı gibi ayakta çiş yapamadığını merak ederken, erkek çocuk babasının cinsel organının neden kendisininkinden büyük olduğunu, babasının göğüslerinin neden annesininkiler kadar büyük olmadığını sorar. Bu sorular için anne, kız ve erkeklerin cinsel organlarının birbirine benzemediği için farklı şekilde çiş yaptıklarını, çocuk büyüdükçe bedeninin tüm kısımlarının büyüyeceğini, erkek çocuğun gelecekte baba, kız çocuğun anne olacağını, babanın bebeği emzirmediği için göğüslerinin büyük olmadığını açıklamalıdır.”
 
Korkulara kapılabilir
Nida Özşahin Terkuran, cinsiyet farkını kavramış olan çocukların, bir bebeğin nasıl dünyaya geldiğini sormaya başladığını belirtti. Terkuran bu konuda şu önerilerde bulundu: “Çocuğa bir hamile kadın gösterilerek bebeğin anne karnında büyüdüğü, annenin karnında bebek için bir yer bulunduğu veya anne karnındaki özel torbada korunduğu anlatılmalıdır. Bebeğin önceleri bir mercimek tanesi kadar küçük olduğu, dokuz ayda büyüdüğü, o büyüdükçe annenin karnının büyüdüğü, nihayet annenin karnının altındaki bir delikten, doktor veya ebe tarafında dışarı çıkarıldığı açıklanmalıdır. Bazı çocuklar bebeğin, annenin göbek deliğinden çıktığını düşünürken, bazıları ‘Annemin karnını keserek çıkarıyorlar’ diye korkuya kapılır. Bu korkudan çocuk kurtarılmalıdır.”
 
Babanın işlevini sorabilir
Çocuk, bebeğin oluşumunda babanın işlevini sorarsa, ona, bebeğin oluşumu için gerekli tohumlardan birinin anne, diğerinin baba tarafından sağlandığının anlatılması gerektiğini ifade eden Uzm. Psikolog/Psikoterapist Nida Özşahin Terkuran, “Bu anlatım çocuğun merakını bir süre için tatmin etse de 9-10 yaşındaki çocuğun tekrar soru sormasını engelleyemez. Büyüdükçe bir çocuğa, daha önceki yıllarda kendisine anlatılmış olan tohumun ne olduğunu, üremenin nasıl gerçekleştiği, sperm ve yumurta kavramları, döllenme olayı anlatılmalıdır. Sonuç olarak; her yaşta çocuklar, merakları ve öğrenme istekleri ile bizi yeni şeyler öğrenmeye motive ederler” dedi.