Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş Dünya Sepsis Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Sepsis tanılı çocuk hastaların % 10 – 50’sinin kaybedilmekte olduğunu, Yılda 5 milyondan fazla yenidoğan ve çocuk ölümüne yol açarak, çocukluk çağındaki ölümlerin önemli bir kısmından da bu hastalığın sorumlu tutulduğuna vurgu yaptı.

SEPSİS’İN TANIMI

Sepsis hastalığının tanımına ilişkinde bilgi veren Yıldızdaş,” Vücutta enfeksiyon geliştiğinde savunma mekanizmaları enfeksiyonu kontrol altına almaya çalışır. Sepsis, bir enfeksiyona karşı vücudun yanıtının kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkar. Sepsis yalnız az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler için değil gelişmiş olan ülkeler için de önemli bir halk sağlığı sorunudur” dedi.

 ABD’de yılda 75.000 çocuğun ciddi sepsis nedeniyle  hastaneye yatırıldığına dikkati çeken Yıldızdaş, Hastalığın Erken tanı konularak tedavi edilmez ise, birçok organda yetmezliğe, şok’a ve yüksek oranda ölüme yol açabildiğine vurgu yaptı.

Sepsis nedeni ile olan ölümlerin çok fazla olduğunu belirten Dinçer Yıldızdaş, ölümlerin  azaltılabilmesi için tanı ve tedavinin çok hızlı yapılması gerektiğini tanı ve tedavide yaşanacak her 1 saatlik gecikmenin sepsis’den ölme olasılığını %8 oranında arttırdığını dile getirdi.

Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş, ayrıca sepsis ile savaşabilmek için öncelikle sağlık personeli olmak üzere toplumun sepsis farkındalığının arttırılması, erken tanı ve tedavinin öneminin kavranması, sepsis tanı ve tedavisine yönelik uluslararası yönergelerin yaygın kullanımının sağlanması, sepsis ile ilgili tüm verilerin ciddi bir sağlık problemi olması nedeni ile ayrı bir kalemde değerlendirilmesi gerekmektedir açıklamasında bulundu.

Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Derneği tarafından Türkiye genelinde ki hastanelerde konunun uzmanları tarafından sepsis’i erken tanıma ve tedavi etme konusunda hedef kitlesinde hekimlerin yer aldığı eğitimlerinde planlandığını dile getiren Yıldızdaş. Yine çocuk yoğun bakım ünitelerinin olduğu tüm birimlerde farkındalık toplantısı yapıldığını sözlerine ekledi.