9 subat Dünya Sigara Bırakma Günü, Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesin'de dumansız hava sahası temasiyla yapılan etkinlikle, sigarayı bırakanlara teşekkür belgesi verilerek oluşturulan hatıra kütüğünde isimleri ölümsüzleştirilerek kutlandı.
Adana Kamu Hastaneleri Birliği Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastane Yöneticisi Uzm. Dr. Sinan Özler yaptığı açılış konuşmasında, hastalık yapan tüm bağımlılıklara savaş açtıklarını belirterek,  önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır.


ALO 171 SİGARA BIRAKMA HATTI
Artık hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için vatandaşların sağlık çalışanlarının desteğine ihtiyacı vardır. Bu durumda en yakın sağlık kurumuna müracaat edilerek veya Bakanlığımızın “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı” aranarak destek istenmelidir dedi.

Sigarayı Bıraktırma Birimi Sorumlusu Psikiyatri Uzm. Dr. Fatma Süreyya Işık Coşkun da, yaptığı konuşmada çarpıcı tespit ve saptamalarda bulundu. Coşkun'un açıklaması da şöyle :

4 KİŞİDEN 1'İNİN ÖLÜM NEDENİ SİGARADIR
Sigara, içinde yaklaşık 3 bin 700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. Ülkemizde ölümlerin %23’ ü, yani yaklaşık her dört kişiden birinin ölüm nedeni tütün ve tütüne bağlı hastalıklardır. Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. Ancak on yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş bir insanın vücudu haline gelebilir. 

SİGARA İÇMEYEN İNSANLARIN BİLE ÖLÜM NEDENİ SİGARA!
Sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilir. Pasif sigara kullanımı da (sigara içilen bir ortamda bulunmak) aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıkların aynısına yol açabilir. Sigara kullanmayan 600 bin kişinin ölüm nedeni yine sigaradandır dedi.

TİRYAKİLER SİGARAYI DENİZ YILDIZINDA BIRAKIYORLAR
Açtıkları birimin adını Deniz Yıldızı Sigarayı Bıraktırma Polikliniği koyduklarını belirten Coşkun, Deniz Yıldızı Hikayesini hatırlatarak ;
Yazar sahilde genç bir adamın sahile vuran denizyıldızlarını okyanusa attığını görür.
 Genç adama yaklaşır:
- Neden denizyıldızlarını okyanusa atıyorsun?
Genç adam yanıtlar;
- Birazdan güneş yükselip, sular çekilecek. Onları suya atmazsam ölecekler. 
Yazar sorar;
- Kilometrelerce sahil , binlerce denizyıldızı var. Ne fark eder ki?
Genç adam eğilir, yerden bir denizyıldızı daha alır, okyanusa fırlatır.
- Onun için fark etti ama...

Verdiğimiz eğitim ve tedavi yöntemleriyle onları kurtarmaya topluma temizlenmiş olarak göndermeye çalışıyoruz.  Bizim için her bir sigara tiryakisi deniz yıldızıdır şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sigarayı bırakan hasta ve sağlık personellerine teşekkür belgeleri verilerek oluşturulan hatıra kütüğüne berat çakma töreni düzenlendi.

Deniz Yıldızı Polikliniğine hasta olarak başvurarak sigarayı bırakan, görme özürlü Ahmet Şahin Akbıyık konuşmasına ben bir deniz yıldızıyım diyerek başladı. Sigarayı bırakarak çocuklarına ve torunlarına örnek olmanın gururunu yaşadığını belirterek, sigara bıraktırılmaz bırakılır sizde en yakın sağlık kurumuna başvurarak azim ve kararlılıkla deniz yıldızı olabirsiniz dedi.