Podiatrist Nazlı Ekici, tırnak mantarının doğrudan insan teması olmadan ortak kullanım alanlarında da bulaşabileceği uyarısını yaptı

 

 “MANTARLI TIRNAĞA ÖZEL CİHAZ”
Mantarın, ayaklarda da oluşabilen ve ayakta şekil bozukluklarına, tırnakta kalınlaşma ve sertleşme ile kendini gösteren bir enfeksiyon olduğunu anlatan Ekici, Adana'nın yanı sıra Mersin ve İskenderun şubelerinde  özel cihazlarla mantarlı tırnakları tedavi ettiklerini bildirdi. Tırnağın kalınlığının azaltıldığını,  böylece harici uygulanacak özel krem ya da solüsyonların daha iyi penetre olması sağlandığını dile getiren Ekici, belirli bir düzenle yapılacak bakım ile tırnağın sağlığına kavuşacağını belirtti.

 

“BASİT BİR YARALANMA İLE BAŞLAR”

Ekici, “Onikomikoz olarak adlandırılan bir hastalık olan tırnak mantar enfeksiyonu esas olarak, dermatofit adı verilen organizmalar tarafından oluşturulur. Bu yalnızca bir kozmetik sorun değil, tırnak yatağı ve plağını tutan bir enfeksiyondur. Tüm tırnak hastalıklarının yaklaşık yüzde 50'sini oluşturur” dedi, Tırnak mantarının nasıl bulaştığını da anlatan Ekici, bunun genellikle basit bir yaralanma ile başladığının altını çizdi.

 

“HAVUZ BAŞINDA DİKKATLİ OLUN”

Podiatrist Ekici, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Bu nedenle özellikle tatil yaparken havuz başında geçirilen uzun zamanlarda çok dikkatli olmak gerekiyor. Kapalı ayakkabılar ve çoraplar, ayağı sıcak ve nemli tuttuğu zaman mantar üremeye devam eder ve artar. Diabet sık görülür, çünkü dış etkenlere karşı dirençleri düşüktür. Tırnak mantarı sıklıkla deri mantarının tırnağa bulaşmasıyla da ortaya çıkar.”

 

“KOZMETİK BİR SORUN YARATIR”

Bunun doğrudan yayılım yolu ile olabileceği gibi mantarlı bölgenin kaşınması yolu ile el tırnağına, oradan da başka yere bulaşabileceğini anlatan Nazlı Ekici, tırnak mantarının sağlık sorunu olmasının yanında ayrıca tırnağın görüntüsünü de bozan ‘kozmetik bir sorun’ yarattığına işaret etti. Ekici, görüntü olarak tırnağın uç kısımlarının çatlaması ve kalınlaşması, bazen de tırnağın uç kısmından un gibi dökülmesi şeklinde görüldüğü bilgisini de verdi.

 

“ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLİR”

Ekici, “Kalınlaşmış tırnak, vücudun dışarı açılan zayıf bir kapısı haline gelerek, dış ortamdaki mikropların kolayca geçmesine neden olur. Bu sebeple kana mikrop karışması ile ölümlere dahi sebebiyet verebilir. Muayenede ise; tırnağın kalınlaşması, üzerinde oluşan farklı biçim ve renklerde çizgileşmeler, renk değişiklikleri, çatlamalar, tabaka tabaka kalkması gibi bulgulara rastlanabilir. Tanıyı doğrulamak için mutlaka 'mantar muayenesi' yapılmalı” diye konuştu.

 

“TIRNAK MANTARI BAKIMI ZOR”

Tırnak mantarının bakımının, derinin mantarına göre daha zor olduğunu kaydeden Ekici, hem tırnaktaki bakıma dirençli olabileceği, hem de düzenli ve sürekli uygulandığında hastalığın sürekli hale gelebileceği uyarısında bulundu. Ekici, “Bu nedenle kesintisiz 6-8 aylık bakımı düzenli uygulamak gerekir. Bakım sırasında herhangi bir nedenle ara vermeler söz konusu olmuşsa kesintisiz dönemin altı aya tamamlanması gerek. Mantar sporlar halinde ürer. Sporlar kısa zamanda tamamen ölmediği için düzelmeler mantarın geçtiği anlamına gelmez” dedi.