NASA’nın astronot eğitiminde kullandığı ve bilgisayar teknolojisiyle dikkatin ölçülmesini ve gelişmesini sağlayan Play Attention sistemi, Adana’da Deha Gelişim Enstitüsü’nde kullanılmaya başlandı. Kola takılan bir cihazla kişinin dikkatini toplama becerisini ölçen ve bunu geliştirmeye yönelik bir oyun sağlayan sistem, özellikle çocuğunun okul başarısının artmasını isteyen velilerin ilgisini çekiyor. Enstitü’nün kurucusu Uzm. Psikolog Nida Özşahin Terkuran, sistemin bir bilgisayar oyunuyla dikkati geliştirmesi nedeniyle çocuklar tarafından eğlenceli bulunduğunu söyledi.
 
SONUÇLAR BAŞARILI
Play Attention’un etkileşimli bir öğrenme sanatı olduğunu vurgulayan Nida Özşahin Terkuran, “Sistem, kullanılan bir kol bandıyla beyinden gelen biobildirimleri algılayarak, dikkati ölçüyor ve geliştiriyor. Çocukların ve yetişkinlerin dikkatlerini ve davranışlarını kontrol etme potansiyelini anlamasına ve geliştirmesine yardımcı oluyor” dedi. Uzm. Psikolog Terkuran, sistemi çoğunlukla, aileleri tarafından ‘dikkatini derse verme’ sorunu yaşadığı belirtilen öğrencilerde uyguladıklarını ve başarılı sonuçlar aldıklarını, öte yandan dikkat isteyen tüm mesleklerde sistemden yararlanıldığını kaydetti.
 
HAFIZAYI DA GÜÇLENDİRİYOR
Terkuran şöyle devam etti: “Sistem, odaklanmayı ve konsantrasyonu artırmasının yanı sıra, dikkat dağıtıcılardan uzak durak, hafızayı ve görsel organizasyon becerisini artırmak, başlanan görevi bitirmek e yönergeleri takip etmek gibi temel becerileri geliştiriyor. Kıpırdanmalar, mırıldanmalar, hayallere dalmalar ve dürtüsel davranışlar daha kolay kontrol altına alınabiliyor. Sınavda dikkati toplama, öğretmeni dinlemeyi ve anlamayı geliştiriyor. Hafızayı güçlendirerek öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Ayrıca dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemi olan çocukların arkadaşlık ilişkilerinin gelişmesini sağlıyor.”