Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, son derece normal davranan bir çocukta korku, takıntılı davranışlar ve tiklerin görülmesinin sebebinin "beta enfeksiyonu" olabileceğini belirterek, PANDAS denilen hastalık belirtilerinin hiperaktivite ile karıştırılabileceğini bildirdi.
 
Dr. Obengül Ejder, çocukluk döneminde bakteri ile vücuda yerleşen ve beyin fonksiyonlarını bozarak ruhsal bozukluklara neden olan PANDAS ile ilgili bilgi verdi. Dr. Ejder yaptığı açıklamada, ilk kez 1997'de Dr. Susan A. Swedo tarafından "beta hemolitik streptekok enfeksiyonlarının sebep olduğu çocukluk çağı otoimün nöropsikiyatrik bozukluklar" olarak tanımlanan PANDAS’ın boğazda kızarıklık, yutkunmada zorluk, ateş ve halsizlikle seyreden bir hastalık olduğunu ifade etti.
 
PANDAS Hastalığı Nedir?
Anlık hareketlerimizin çoğunun beynin bazal ganglia bölgesinde yönetildiğini belirten Dr. Ejder, savunma hücrelerinin bu bölgedeki sinir hücreleri üzerindeki yapılara zarar vermesinden dolayı hasta çocuklarda istemsiz hareketler, davranış bozuklukları, ani tikler, korku ve kaygı bozukluklarının ortaya çıktığını söyledi. Dr. Ejder, geç dönemde ortaya çıkan obsesif kompulsif rahatsızlıklarının, çocukluk dönemde geçirilen beta enfeksiyonuna bağlı olduğunun düşünüldüğünü vurguladı.