Türk Diş Hekimliği Birliği(TDB) MK Üyesi Dt. Buket Uğuz ve dişhekimlerin ilgi gösterdiği seminerin açılış konuşmasını yapan Adana Diş Hekimleri Odası Başkan Vekili Dt. Hasan Yaman, “Diş hekimliği ilk başlarda çürük dişleri tedavi edip, eksik dişleri tamamlayan bir meslekken, günümüzde değişip, gelişerek farklı boyutlara geldi. Estetik kapsam alanı genişledi. Diş hekimleri ağız diş fonksiyonlarının yanında gülüş tasarımları çok önem kazandı. İnsanlar dış görünümlerine özelliklere yüzlerine ayrı bir önem vermeye başladı.
Yüz görünümü derken burada öne çıkan diş estetiğidir. Günümüzde estetik önemli. Diş estetiği iyi olmayan birinin dış görünümü iyi olamaz. Diş hekimliği mesleği değişirken diş hekimleride kendilerini farklı alanlarda geliştirmişlerdir. Oda olarak hasta mağduriyetini önlemek, yanlış uygulamaların önüne geçmek için sahte dişçi tabir edilen kişilerle çok mücadele ettik, ediyoruz. İnsanlarımıza diş tedavilerini yaptırmak için gittikleri kliniklerde hekimin fakülte diplomalarını mutlaka kontrol etmelerini öneririm. Son dönemde ülke gündemini olumsuz etkileyen ve maalesef Adanamızda yaşanan mesleğinde ehil olmayan birinin sağlık çalışanına uyguladığı dudak dolgusu faciası yaşandı. Bu feci durumlar sadece cezai yöntemlerle önlenemez. Halkımızında bilinçli olması lazım. Diş tedavisi, botoks gibi uygulamalar mutlaka ehil ellerde yapılmalıdır. Diş hekimleri ağız diş çevre dokularını çok iyi bildiklerinden bu bölgelere uygulanacak dolgu malzemelerini rahatlıkla kullanabilirler. Bu gün dijital gülümseme tasarımlarında kendi deneyimleri bizlerle paylaşacak değerli bir hocamızı konuk ediyoruz. Kendisine şimdiden çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

DOÇ. DR. ERTAN, “İŞİN PÜF NOKTASI GÖRSEL İLETİŞİM”

Dijital Gülümseme Tasarımının çok güncel bir konu olduğunu, Dental Fotoğrafçılığın bunda etkin rol oynadığını söyleyen Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalından Doç. Dr. Atila Ertan, “Kliniğimize gelen hastalar tedaviye başlamadan sonuçta ne ile karşılaşacaklarını görmek istiyorlar. Hasta ile görsel iletişime geçilmediğinde vakalarda hekim kendi kafasındaki tedaviyi uyguluyor. Bu uygulama hastanın beklentisini bazen karşılamayabiliyor. Bizde hastanın beklentisine olumlu yanıt verebilmek, istenileni tam anlayabilmek için hastanın ağız diş yapısına uygun estetik tedavi biçimini 2D veya 3D (dijital)olarak tasarlayıp, ekranda gösteriyoruz. Hasta tedavi sonucunda nasıl bir dişe sahip olacağını yaklaşık olarak görebiliyor. İşin püf noktası vakanın önceki ve sonraki halinin dental fotoğrafçılık yöntemiyle en iyi çekilmesidir. Fotoğraf üzerinden hastayla iletişim kurmak çok kolay olduğundan sonuç mükemmel oluyor.” Diye konuştu.

Katılımcı diş hekimlerinin merak ettiği soruların yanıt bulmasının ardından hep birlikte iftar yemeğine geçildi.