Acıbadem Adana Hastanesi tarafından gelenekselleştirilen Diyabet Okulu’nun 17’incisi yoğun ilgili gördü. Talebin fazla olması nedeniyle aynı gün iki ayrı salonda gerçekleştirilen Diyabet Okulu’nda, diyabet hastası ve yakınlarında hastalıkla ilgili bilgiler verildi. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şebnem Aktaran, diyabetin kontrol altına alınmadığında vücutta hemen her organı etkileyen ve ömür boyu süren kronik hastalıklara zemin hazırladığına dikkat çekti. Doç. Dr. Aktaran, diyabetle sağlıklı yaşamanın mümkün olduğuna dikkat çekerek, “diyabet size değil, siz diyabete hükmedin” dedi.

 

“Diyabet İle Sağlıklı Bir Yaşam Sürmek Mümkün” sloganıyla, diyabetle ilgili toplumda farkındalık yaratma amacıyla Acıbadem Adana Hastanesi tarafından gelenekselleştirilen “Diyabet Okulu” projesi tüm hızıyla sürüyor. Acıbadem Adana Hastanesi konferans salonunda düzenlenen 17'inci Diyabet Okulu'na, diyabetliler ve yakınları yoğun ilgi gösterdi. Eğitimin ilk bölümünde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şebnem Aktaran tarafından A'dan Z'ye diyabet anlatıldı.

 

KONTROL ALTINA ALINMAYAN DİYABET, ORGAN HASARINA NEDEN OLUYOR

Diyabetin tanımı, tipleri, belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında katılımcılara sunum yapan Doç. Dr. Aktaran, “diyabet size değil, siz diyabete hükmedin” dedi.

Doç. Dr. Aktaran, diyabetin evreleri olan bir hastalık olduğunu bildirerek, şöyle devam etti:
“'Evreler sırasıyla risk grubu, gizli diyabet, aşikar diyabet ve diğer organların etkilenmesi (komplikasyonlar) olarak birbirini takip ediyor. Bu nedenle erken dönemde tanı konarak tedaviye başlanması ve kan şekerinin kontrol altına alınması, hastalığın gelişimini yavaşlatarak diyabetliye kaliteli bir yaşam sunuyor. Öte yandan diyabette kan şekeri düzeyinin uzun süre yüksek kalması damarları ve sinirleri etkileyerek zaman içerisinde körlüğe, kalp ve damar hastalıklarına, inmeye (felç), böbrek yetmezliğine ve sinir sisteminde hasara yol açabiliyor. Aynı şekilde gebelik döneminde de kontrol altına alınamayan diyabet, anne ve bebek sağlığı açısından sorunlara neden olabiliyor.”

 

HER YAŞIN HASTALIĞI

Hemen her yaşta diyabet görülebileceğine de işaret eden Doç. Dr. Aktaran, “ özellikle ailede diyabet öyküsü olması, bel çevresi genişliği, kanda yağ oranının yüksek olması, kalp damar hastalığının varlığı, stres altında yaşamak ve pankreas hastalıklarının varlığı diyabet gelişim için risk oluşturuyor” diye konuştu.

 

DİYABETTE BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

Beslenme Diyet Uzmanı Dyt. Fadime Özgök Şenses ise “Diyabette Beslenme” konusunu anlattı. Dyt. Özgök Şenses katılımcılara; diyabetlilerin gıda alışverişinde, öğünleri planlamada, yiyeceklerin pişirilmesinde ve yeme/içme alışkanlıklarında yapabilecekleri değişiklikler hakkında bilgi verdi.

 

Acıbadem Adana Hastanesi Hasta Bakım Sorumlu Hemşiresi Aygül Tuncay da “diyabette bakımı” konusunda bilgilendirme yaptı. Diyabet hastalarının bakımı, ayak, diş ve cilt bakımında püf noktalar hakkında bilgi veren Hemşire Aygül Tuncay, kan şekeri takibi, insülin uygulamaları hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı.

Hasta Bakım Sorumlu Hemşiresi Aygül Tuncay ve hemşireler, konuşmaların ardından eğitime katılanlara şeker taraması yaptı. Özel diyet mönüsü ikram edilen Acıbadem Diyabet Okulu'nda, katılımcılara sertifika ve teşekkür belgeleri verildi.