Türkmenbaşı Tıp Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanları Dyt. Sıla Artural ve Dyt. Tilbe Akın, dondurulmuş gıdayı hızlı çözdürmeye çalışmanın da çözündürdükten sonra yeniden dondurmanın da yanlış olduğuna dikkat çekerek, “Çözülen gıda tekrar dondurulursa besinin içindeki zararlı mikroorganizmalar iki kat çoğalır.” dedi.

İşte dondurulmuş gıdalar hakkında sık sık sorulan sorulara Diyetisyen Artural ile Akın’ın verdiği yanıtlarla dondurulmuş gıdalar hakkında bilmemiz gereken 5 şey…

1-DONDURULMUŞ GIDALAR NASIL ÜRETİLİR?

Besinin çevresindeki suyu buz kristallerine çevirmek amacı ile ürünün çeşidine göre mümkün olan en kısa sürede kristalizasyonu sağlayarak besinlerin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak bozulmasını önleyen bir saklama yöntemidir. Ürünün tüm noktalarında termal stabilizasyon -18 derece veya altına indirilir.

2-DONDURULMUŞ GIDALAR ZARARLIMIDIR?

Dondurulmuş ürünler normal ürünlere göre besin değerini daha az kaybeder. Uygun koşullarda üretilmeleri ve kontrollü soğutma işlemine maruz kalmaları güvenilirliğini arttırmaktadır. Ancak tüketici dondurulmuş gıdanın çözdürülmesi veya çözüldükten sonra tekrar dondurulması işlemlerinde yanlış uygulamalar sonucu besini tehlikeli hale getirebilir.

3-EVDE HAZIRLAYIP DONDURULAN GIDA İLE HAZIR DONDURULMUŞ GIDA ARASINDA BİR FARK VAR MI?

Hazır dondurulmuş gıdalarda soğutma işlemi daha kısa sürede ve kontrollü yapılır. Paketlenmesi sırasında temiz hava azot ve karbondioksit kullanılırken, raf ömrünü uzatmak için çeşitli katkı maddeleri eklenir. Ve her aşamada zararlı mikropların üremesini engelleyici önlemler alınır. Ev ortamında bu işlem basamaklarının herhangi birinde soğuk zincir kırılabilir. Dondurulan ürünün bir zehirlenme vakası yaratması daha olasıdır.

4-DONDURULMUŞ GIDANIN BESİN DEĞERİ AZALIR MI?

Dondurma işlemi besinin değerini fazla kaybetmeden tüketime hazır edilmesi esasına dayanmaktadır. Ancak dondurulmuş gıdaların da buzlukta beklediği sürede besin değeri azalabilir. Besin derin dondurucuya koyulduktan sonra 3-6 ay içerisinde tüketilmelidir.

5-DONDURULMUŞ GIDALAR İLE İLGİLİ NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Dondurulmak üzere seçilmiş besinler sağlam, taze ve dondurulma işlemine hazır olmalıdır.

Bir gıda son tüketim tarihine kadar her an dondurulabilir.

Besin derin dondurucuya konulduktan sonra 3-6 ay içerisinde tüketilmelidir.

Dondurulmuş bir besin, buzu tamamen çözdürüldükten sonra 24 saat içerisinde mutlaka tüketilmelidir.

Çözülen gıda tekrar dondurulursa ve daha sonrasında yeniden çözdürme işlemine uğratılırsa besinin içindeki zararlı mikroorganizmalar 2 kat çoğalma eğilimine geçer. Eğer çözdürülen gıda pişirildikten sonra tekrar dondurulursa herhangi bir sorun oluşmayacaktır.