Adana Diş Hekimleri Odası ve IBS İmplant birlikteliği ile bilimsel implant semineri düzenlendi. Seminere İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülsüm Ak ve İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalından Prof. Dr. Sabira İşler konuşmacı olarak katıldı.

DÜŞÜK GELİRE SAHİP ÜLKELERDE DİŞSİZLİK FAZLA

Seminerin açılış konuşmasında 19. ve 20. Yüzyıllarda diş çürüğü dünya genelinde birinci sırada olduğunu ve epidemik salgın hastalık olarak tanımlandığını söyleyen Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “Diş çürüğü, şu an nezleden sonra en yaygın görülen 2. Sıradaki hastalıktır. Yüksek gelire sahip iülkelerde 11-14 yaş gurubu çocuklarda tedavi edilen çürük dişlerin oranı %53 iken, düşük gelire sahip ülkelerde bu oran %2 civarındadır. DMTF endeksine bakıldığında Almanyada %1.2’lerde Türkiye’de ise bu oran %6’lardadır diye düşünüyorum. Ülkemizde 65 yaş üstü insanlarda total dişsizlik oranı %50’nin üzerindedir. Küresel çapta ağız sağlığını 3. Derecede tehdit eden hastalık Ağız Kanseri’dir. Erkeklerde görülme sıklığı %6.3 oranıyla en sık görülen on kanser türünden biridir. Tütün ve alkol tüketimiyle doğru orantılıdır. Ve %75’i sigara içen bireylerden oluşmaktadır. Bizler sürekli bilimsel eğitimler yaparak mesleki bilgilerimizi güncelliyoruz ama eğitim her alanda alınmalıdır. Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığı nasıl olumsuz etkiliyorsa, genel sağlıktaki sıkıntılarda ağız diş sağlığını olumsuz etkilemektedir.” Diye konuştu.

AÇIK SİNUS LİFTİ Mİ? KAPALI SİNUS LİFTİ Mİ?

‘Açık ve Kapalı Sinüs Lifting Operasyonları’ konusunda katılımcıları slayt sunum yaparak bilgilendiren İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülsüm Ak, İmplant endikasyonu için belirli faktörlerin kemik hacmi, kemik rezorpsiyonu ve anatomik sınırların olduğunu belirterek “Üst çenede alved kemiği atrofiye olmuşsa ve sinüs tabanıda aşağıya doğru sarkmış ise sinüs tabanının yükselterek greft materyalleri ile kemik oluşumu sağlanarak implant uygulanabilir. Bu tekniğin adı Sinüs Lift tekniğidir” diyerek sinüslerin anatomisi, fonksiyonları, özellikleri, endikasyonları ve kontrendikasyonları ile açık ve kapalı lift operasyon tekniklerini videolar izleterek anlattı.


İMPLANT DESTEKLİ PROTEZLERDE ÖLÇÜ YÖNTEMLERİ

Osseoıntegrasyon ve rejeneratif tekniklerin gelişimi ile birlikte implant uygulamalarının protetik restorasyonlar arasında klasik tedavi alternetifi olarak yerini aldığını ifade eden İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalından Prof. Dr. Sabira İşler, “İmplant uygulamalarında protetik hedef; pasif, uyumlu ve fonksiyonel restorasyonlar yapmaktır. Hedefe başarı ile ulaşmanın en önemli basamaklarından biri ölçü aşamasıdır. Klasik yöntemlerin dışında dijital uygulamalar günümüzde hızla yerini almıştır.” Diye konuşan İşler, ölçünün dijital olarak nasıl alındığını, güncel tarayıcılar, model oluşturma, tarayıcı sistemlerden beklentiler, gerçekler, kritiğinde sorgulanması gereken özelliklerdende bahsetti.

Konuşmaların ardından Başkan Dt. Fatih Güler, Prof. Dr. Gülsüm Ak ve Prof. Dr. Sabire İşler’e teşekkür ederek plaketlerini verdi.