Adana Diş Hekimleri Odası ve Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği (EDAD) birlikteliğiyle Adana Divan Otel’de “Bilimsel Toplantı” düzenlendi. Toplantıya Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalından Prof. Dr. Baybora Kayahan konuşmacı olarak katıldı.

EKSİK DİŞ SAYISINI ÖNLEMEDE BAŞARI YOK

EDAD Genel Sekreteri Dr. Dt. Selim Çömelekoğlu, EDAD Adana Sorumlusu Dr. Dt. Cem Kırcelli’nin katıldığı ve diş hekimlerinin yoğun ilgi gösterdiği seminerde konuşan Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “Bu kadar diş hekimliği fakültesi açıyoruz. Diş hekimi mezun ediyoruz. Piyasaya arz ediyoruz ama karşılığında hala çürük diş, dolgulu diş, eksik diş sayısında 0-12 yaş’ta başarı elde edememeşiz. Ve gelecek nesillere ‘sağlıklı ağız ve diş sağlığı mirası’ bırakamıyoruz.”

MUAYENEHANE OLMAYAN İLÇE SAYIMIZ ÇOK

Türkiye’de yaklaşık 31 bin diş hekimi olduğunu, yeni mezunlarda eklendiğinde 5 yıl sonra 45 binin üzerinde diş hekimi olacağını ifade eden Başkan Dt. Fatih Güler, “Mesele sürekli diş hekimi yetiştirip, piyasaya diş hekimi arzetmek değil, mesele yetişen bu diş hekimlerinin nüfusa planlı bir şekilde ülkeye dağıtmak ve hizmetin yürümesini sağlamaktır. Her gün iş arayan genç meslektaşlarımla karşılaşıyorum. Buna rağmen ilçelerimizin bazılarında diş hekimi yok. Elimizdeki verilere baktığımızda; Karaisalı’da, Pozantı’da, Saimbeyli’de, Tufanbeyli’de, Yumurtalık’ta muayenehane yok. Aladağ’da 1 tane, Karataş’ta 1 tane, Feke’de 1 tane muayenehane var. İmamoğlu’nda 2 tane, Sarıçam’da 5 tane, Kozan’da 8 tane, Ceyhan’da 12 tane, Yüreğir’de 18 tane muayenehane 1 tanede müşterek muayenehane var. Çukurova’da 28 tane muayenehane 4 tane müşterek muayenehane, Seyhan’da 148 muayenehane 18 müşterek muayenhane var. Bütün diş hekimi popilasyonu Seyhana yığılmış vaziyette. Giderek bu problem büyüyor.”

ÇÖZÜM: BAKANLIK ÖZELDEN HİZMET ALACAK

Dt. Güler, “Bunun çözümü; Sağlık Bakanlığı, totalde tüm yaş gruplarında hizmet almaya gücüm yetmez diyorsa, başlangıçta 5-17 yaş arası yaş grubu için hizmet alması zorunludur. Aylık bir kota koyarak suistimal yapanların önünede geçilmiş olur. Bakanlık yeni mezun diş hekimlerine de öneride bulunarak “şu ilçe, şu yerlerde hekim açığı var. Nüfusa planladım bu işi. Bu yerlere gidersen aylık bu kadar hizmeti senden satın alacağım” derse bu iş çözülür. Yeni mezunlara mutlaka seçenek sunulmalıdır.” Diye konuştu.

Konuşmanın ardından Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalından Prof. Dr. Baybora Kayahan, “Kanal Tedavisinin Yol Haritesı: İzolasyon, Endodontik Kavite, Kanalların Şekillendirilmesi ve Doldurulması” konularında görsel sunum yaparak katılımcı diş hekimlerine bilimsel eğitim verdi.