Konuya ilişkin açıklama yapan Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “Hepinizin bildiği gibi mecliste plan bütçe komisyonunda görüşülen torba yasa içerisinde kamuda görev yapan diş hekimlerinin emekli aylıklarının 1 Ocak 2019 dan dan itibaren yaklaşık 1.500 TL ye karşılık gelecek bir maaş artışı olacakşekilde arttıracağını öğrenmiş bulunuyoruz. Kamudan emekli diş hekimlerinin aylıklarında yapılan bu düzenlemeden büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Fakat bu artışın yürürlüğe girmesi için neden 1 Ocak 2019 bekleniyor anlamış değiliz. Bunun hemen kanun çıktıktan sonra yürürlüğe girmesini talep ediyoruz.”

FARK KABUL EDİLEMEZ

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı Ağız ve Diş Sağlığı hizmetlerinin sunumu Kamu + Özel olarak planlamış olup hizmet sunumunun bu şekilde yapılmakta olduğunun da altını çizen Başkan Dt. Güler, “Özelde çalışan bir diş hekiminin özelde çalışma tercihi yalnızca kendi tercihi değildir. Bu tercih bakanlığında oluru ve denetimi ve planlaması ile yürümektedir. Bugün Bağ Kurdan ve SGK’dan emekli olmuş diş hekimlerinin mesleğe başladığında Türkiye de ki Ağız ve Diş Sağlığı hizmetleri büyük oranda özelden yürütülmekteydi. Uzun yıllar bakanlığın tercihi böyle devam etti. Şuan da kamunun Ağız ve Diş Sağlığı hizmetlerinin sunumunda ağırlığı artmış olsa da hala özelde çalışan diş hekimlerinin ağız ve diş sağlığı hizmetindeki sunumundaki ağırlığı kamudan fazladır. Sağlık bakanlığı Türkiye’deki tüm insanların ağız ve diş sağlığı hizmetlerine yetişemediği için özelde çalışan diş hekimlerinde bir yerde kamunun görevini üstlenerek bu hizmeti yürütmektedir. Bu yüzden kamuda çalışan diş hekimleri kamu hizmeti veriyor, özelde çalışan diş hekimleri kamu hizmeti vermiyor demek mümkün değildir. Ve bu yüzden diyoruz ki özelde çalışan diş hekimlerinin özelde çalışma tercihi yalnızca kendi tercihi değil kamunun bu alandaki planlamasının da bir sonucudur. Özelde çalışan diş hekimleri BAĞ-KURya da SGK ya prim yatırmakta. Emeklilik haklarını da bu kurumlar üzerinde sağlamaktadır. Emekli sandığına bağlı diş hekimleri de BAĞ-KUR ve SGK ya bağlı diş hekimlerinin emekli maaşları arasında bu düzenleme ile oluşacak olan fark kabul edilemez!

Özelde çalışan diş hekimleri bir yerde kamu hizmeti vermek için kendi kaynaklarıyla muayenehane, poliklinik, ADSM açmakta. Buralarda çalışmakta. Yanında yardımcı personel çalıştırarak, istihdam yaratmakta, gelir vergisi vermekte, KDV vermektedir.

Özelde çalışan diş hekimleri ülkemizdeki ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin nitelikli olarak sunumumun vazgeçilmezleridir. Bu diş hekimlerinin emekli sandığından emekli maaşı olan diş hekimlerinden çok daha az bir emekli maaşına mahkûm edilmesi kabul edilemez. Aynı meslek grubunda böyle bir farkın oluşmuş olması akla ve mantığa aykıdır. Özelde çalışan diş hekimleri iş güvencesi olmadan kamunun hiçbir şekilde hizmet alımı almadan kendi imkânlarıyla kendini geliştirerek eğiterek mesleğinde yetkinleşerek hizmet vermektedirler. Ayrıca kamuda çalışan diş hekimlerine tanınan yeşil pasaport imtiyazından da mahrumudurlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi plan bütçe komisyonunda BAĞ-KUR ve SGK mensubu emekli diş hekimlerini kapsamadan çıkarılmış olan bu yasayı emekli sandığına mensup emekli diş hekimleri açısından tekrar olumlu bulduğumuzu bildirir. BAĞ-KUR ve SGK lı diş hekimlerinin kapsam dışı kalınmış olmasını bir kez daha protesto eder hukuki haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bildiririz. Ve tekrar ediyoruz ki özelde çalışıyor olmak yalnızca bizim tercihimiz değildir. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığının ağız ve diş sağlığı hizmet sunumundaki bir tercihidir.” diye konuştu.