Adana Diş Hekimleri Odası Yöneticileri, Adana ve Mersin’den diş hekimleri ile ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin ilgi gösterdiği seminerin açılış konuşmasını yapan Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “Diş Hekimliği Fakültelerinde 1’den 5’e kadar okuyan öğrenci sayısı 17 binden fazla. Bu demek oluyorki 5 yıl sonra 17 bin dişhekimi aramızda olacak. Fakültelerin kontenjanı azaltılmaz ise her 5 yılda diş hekimi sayısı katlanarak artacak. Her yıl 4 binden fazla diş hekimi öğrencisi eğitime başlamaktadır. Şu an yaklaşık 20 fakülte faaliyette değil. Onlar da kontenjan talep ettiğinde bu sayı daha da artacaktır. Şu an Türkiye’de 32 bin diş hekimiyiz. 2023 yılında 49 bin olacağız. Emekli olan ve ecelen eksilen diş hekimi sayısı artışın çok altında. 2023 yılından sonra ciddi bir diş hekimi enflasyonu olacağı şimdiden görülüyor. Mezun olan gençlerimiz nerede çalışacak? Nasıl istihdam sağlanacak? Ne iş yapacak?”

“ÇÖZÜM, BAKANLIĞIN KORUYUCU HEKİMLİĞİ ÖZELDEN ALMASIDIR”

Sağlık Bakanlığında çalışan diş hekimi sayısının 9 binlerde olduğunu ifade eden Başkan Dt. Fatih Güler, “Kamu her yıl bin diş hekimi alsa 5 bin edecek. Mezun olan 10-12 bin diş hekimi ne yapacak? Eğer planlı dağıtım yapılmaz ise yaşanılan ciddi sıkıntı sürmeye devam edecek. Çözümün biri 0 - 12 yaş ya da 0 – 18 yaş gibi koruyucu hekimliği Sağlık Bakanlığı özelden satın alıp, bunu da nüfusa planlarsa, ihtiyaç noktaları belirlenerek limiti belli olacak tarzda hizmet alırsa sıkıntıların aşılabileceğini düşünüyorum. Aksi takdirde önümüzdeki dönemler sıkıntılar artacaktır. Teknolojinin oldukça geliştiği günümüzde mezuniyet sonrası eğitimlerini sürdüren bizler çağa ayak uydurmaya çalışıyoruz. Gençlerimiz de kendilerini ciddi biçimde geliştirmelidir. Tedavilerindeki kaliteyi en üst düzeye çıkarmalıdır. Bu anlamda bu gün deneyimlerini bizlerle paylaşacak iki hocamız var. Ben kendilerine hem hoş geldiniz diyorum.” Dedi.


GÖRSEL SUNUMLARLA BİLGİLENDİRDİLER

Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalından Prof. Dr. Sedat Çetiner, “Dental İmplantolojide İmmediyat Cerrahi Uygulamaları ve Kriterler” konusunda katılımcıları görsel sunum yaparak bilgilendirirken Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periontoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Mehmet Yalım, “Sert & Yumuşak Doku Yönetiminde Güvenli Limitleri Arttırabilmek, Rejeneratif Çözümler” konusunda deneyimlerini paylaştı.