SGK ve Sağlık Bakanlığı uygulama ve yönetmeliklerine uymayan ilaç firmalarının bazı ilaçlarını ekonomik kayıplarına rağmen, fedakârca, vatandaşlar ulaştırmaya devam ettiklerini içeren açıklama yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, “Maalesef son günlerde kimi basın yayın organları tarafından 20 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan ilaç fiyat zammı ile ilişkilendirilerek kimi ilaçların piyasada bulunmadığı ve bunun gerekçesi olarak da eczanelerin ekonomik çıkar sağlamak adına bu ilaçları satmadığı ileri sürülmektedir.

Özellikle belirtmek isterim ki bu gün ülkemizin dört bir yanında hizmet veren 25 bin eczacımız özveri ile halk sağlığı adına tüm olumsuz koşullara rağmen hizmet vermeye devam etmektedir. Eczacıları böylesi mesnetsiz bir şekilde suçlayanların, hastalarımızın ilaca ulaşımını kolaylaştırmak adına, SGK ve Sağlık Bakanlığı uygulama ve yönetmeliklerine uymayan ilaç firmalarının bazı ilaçlarını ekonomik kayıplarımıza rağmen, fedakârca, vatandaşlarımıza ulaştırmaya devam ettiğimizi bilmelerini istiyoruz.

Tüm eczacılar olarak her zaman olduğu gibi bugünde aynı bilinç ve özveriyle halk sağlığını her şeyin önünde tutan bir anlayış ile hizmet vermeye devam etmekteyiz”

İLACIN UCUZ VE ULAŞILABİLİR OLMASINI SAVUNDUK

Eczacılar olarak her zaman ilacın ucuz ve ulaşılabilir olmasını savunduklarını, tüm ekonomik kayıplarına rağmen sağlık otoritesinin bu konudaki politikalarını desteklediklerini de ifade eden ADEO Başkanı Ecz. Ersun Özkan, “Yıllardır ülkemizde ilaç fiyat zammından nemalanmak isteyenlerin bu ilaç fiyat zammını, fiyat artışını talep edenlerin ilaç firmaları olduğunu hepimiz biliyoruz. Ve yine bu gün kimi ilaç firmaları ile dağıtım kanallarının bazı ilaçlarını, stoklarında olmasına rağmen, piyasaya sürmediklerini ve satmadıklarını da hepimiz biliyoruz.

Eczanelerimizde piyasada bulunmayan ilaç listeleri her gün artarak çoğalmakta ve bu da ilaç firmaları ve dağıtım kanallarının yaptığının en net kanıtı durumundadır”

İLAÇ TAKİP SİSTEMİ (İTS) İLE SORUMLULAR TESPİT EDİLİR

ADEO Başkanı Ecz. Ersun Özkan, “Bu gün bulunmayan ilaçlarla ilgili eczacıları bu konuda suçlamak yerine ilaç fiyatları belirlenirken 4 TL’nin üzerinde olan Euro’nun 2.3421 den işlem yapıldığında kimlerin zarar ettiği ve kimlerin daha çok para kazanmak istediğinden yola çıkıldığında doğru adrese ulaşılacak ve sorun çözülecektir diye düşünüyoruz.

Yerli ilaç sanayinin bitme noktasına geldiği ülkemizde ilaç sanayii yabancı sermayenin tekeline dönüşmüşken, ilaç zammının peşinde koşanlar belliyken konuyu eczacılara bağlamayı bizler akıl tutulması olarak değerlendiriyoruz.
Buradan sizlerin aracılığı ile Sağlık Bakanlığı yetkililerini göreve çağırıyoruz. İlaç Takip Sistemine sahipken, ilaçla ilgili her türlü hareketi izleyebilirken; lütfen tüm ilaç firmalarını, dağıtım kanallarını ve tabii ki eczaneleri denetlesinler. O zaman sıkıntının gerçek kaynağı anlaşılacaktır. Kamuoyuna önemle duyururuz” diye konuştu.