Mevcut sistem içerisinde vatandaşların eczanelerden ilaçlarını temin ederken TC Kimlik numaraları ile işlem yaptırdıklarını hatırlatan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, “Birkaç ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından başlanacak olan yeni uygulama ile hastalarımız TC Kimlik numaralarının yanı sıra nüfus kâğıdı bilgilerinden Cilt No, Aile Sıra No gibi bilgileri de vermek zorunda kalacaktır. Aksi takdirde eczacılarımız reçeteler için SGK Medula Eczane Provizyon Sisteminden işlem yapamayacak (sistem izin vermeyeceğinden), reçeteyi karşılayamayacaklardır. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan 2013/1 EK Protokol ile hastalar eczanelerden reçete karşılığı ilaç alırken TC Kimlik numaralarının yanı sıra ek olarak, Cilt No / Aile Sıra No gibi ek bilgiler de eczacılarına söylemek zorunda kalacaklardır” dedi.

 

SIKINTIYI VATANDAŞ VE ECZACI ÇEKİYOR

Ecz. Özkan, “Her ne kadar Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından ilaçların, hasta ya da hasta yakını dışındaki kimseler tarafından alınmasını engelleyerek yaşanabilecek usulsüzlükleri engellemek amacıyla bu uygulamaya geçildiği ifade edilse de ilaca ulaşım sırasında bürokrasiden bunalan vatandaş ve eczacılarımızı yeni bir uygulama bekliyor. Özellikle hastaların Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödemesi gereken muayene ücretlerinin eczaneler tarafından SGK adına tahsil edilmesiyle SGK tahsildarlığının yaptırıldığı eczanelerimiz hasta ve hasta yakınları ile karşı karşıya gelmişti. Şimdi bu yeni uygulama ile nüfus kâğıdı olmayan hastaların ilaçlarını eczanelerden alamayacağı ve vatandaş ile eczacılarımızın karşı karşıya geleceği bir uygulama olacaktır” diye konuştu.

 

NÜFUS CÜZDANI UYGULAMASINDA ECZACININ HİÇBİR İLGİSİ YOKTUR

Ecz. Özkan, “İlerleyen günlerde vatandaşlarımızın ilaca ulaşımında sorun yaşamaması adına eczanelere tedavileri için gerekli ilacı almaya giderken mutlaka nüfus kâğıtlarıyla gitmeleri gerekmektedir. Ayrıca gerek hasta muayene ücretlerinin eczaneler tarafından tahsil edilmesi gerekse ilaç alırken nüfus kâğıdı bulundurma zorunluluğu SGK uygulamaları sonucudur. Bu uygulamaların eczacılarımız ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Adana Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak halkımızın ilaca ulaşımını zorlaştıran hasta ile eczacı arasında ilaç danışmanlığı dışında muayene ücreti tahsildarlığı gibi paranın ve bürokratik işlemlerden kaynaklı olumsuzlukların yaşanmasını istemediğimizi, hastalarımızın ilaca kolay, ucuz ve güvenli bir şekilde ulaşmasını birincil görevimiz olarak gördüğümüzü tüm vatandaşlarımızın bilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.