MURAT BARHUN - SON NOKTA GAZETESİ
Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, hastanın mesai saati dışında da ilaca ulaşımını kolaylaştırmak için önlem aldıklarını belirtti. Özkan, aldıkları önlemlere teknolojiyi de katacaklarını bu çerçevede hastanın nöbetçi eczaneye akıllı cep telefonları üzerinden  de ulaşmasını sağlamak için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

ECZACI EN YAKIN SAĞLIK DANIŞMANIDIR

Eczacılar olarak ilacın üretiminden tüketimine kadar her aşamasında bulunan konularda aldığı eğitim ile danışmanlık hizmeti veren bir mesleğin mensubu olduklarının altını çizen Oda Başkanı Ecz. Ersun Özkan, “Tabii ki vatandaşlarımızın hastalıkları ile ilgili kullanacakları ilaçlara ulaşmalarını kolaylaştırmanın yanı sıra ilaçları ile ilgili danışmanlık hizmetini vermekte yine bizlerin görevleri arasındadır” dedi.

Özellikle Onkoloji hastalarının ilaca kolay ulaşması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Özkan şunları söyledi;

“Özellikle tüm eczanelerimizde hastalarımıza kullandıkları ilaç ve diğer sağlık ürünleri ile ilgili danışmanlık hizmeti verdiğimiz gibi Adana Eczacı Odasında görevlendirdiğimiz üç meslektaşımız aracılığı ile de gerek eczacılarımıza gerekse vatandaşlarımıza yine ilaç konusunda danışmanlık hizmeti vermekteyiz.  Özellikle son dönem onkoloji ilaçlarında yaşanan sıkıntılar ve sahte onkoloji ilacı haberleri üzerine özellikle onkoloji tedavisi gören vatandaşlarımızın ilaca hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaşımını sağlamak adına bölgemizde bulunan Ç.Ü. Balcalı Hastanesi, Başkent Üniversite Hastanesi ve Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Onkoloji Polikliniklerinde Adana Eczacı Odası İlaç Danışma ve Temin Büroları kurarak vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz”

NÖBETÇİ ECZANEYE ULAŞIMI DA KOLAŞLAŞTIRIYORUZ

Mesai saatleri dışında vatandaşların nöbetçi eczanelere ulaşımını kolaylaştırmak adına da çeşitli tedbirler alıklarını ifade eden Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, bölgelerde nöbetçi eczane sayısını arttırdıklarını kaydederek şunları söyledi;

“Bu önlemlerle birlikte Çukurova, Seyhan ve Yüreğir ilçelerimize nöbetçi eczaneleri gösteren totemler yerleştirdik. Şimdi de Sağlık Müdürlüğümüz ile ortaklaşa yürüttüğümüz bir proje kapsamında bölgemizde bulunan hastanelerin acil servislerine yerleştireceğimiz ekranlar sayesinde bir yandan vatandaşlarımıza akılcı ilaç kullanımı konusunda bilgilendirme yaparken diğer yandan nöbetçi eczanelerimizi harita bilgileri ile birlikte vatandaşlarımıza göstererek eczanelere ulaşımı kolaylaştırmayı planlamaktayız. Bununla birlikte yine kısa bir süre içinde akıllı telefon yardımı ile vatandaşlarımızın nöbetçi eczanelere daha kolay bir şekilde ulaşacağı sistemi hayata geçirmeyi planlamaktayız”

 

KULLANIM DIŞI İLAÇLARIN İMHASINA ARACILIK EDİYORUZ

Hastaların doktor veya eczacının ilacı anlattığı şekil ve sürede kullanması gerektiğini belirten Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, Özellikle kalp, tansiyon, şeker hastalığı gibi hastalıklarda kullanılan ilaçların sürekli olarak belirtilen şekilde kullanılması gerektiğini söyledi. Özkan daha sonra şöyle konuştu;

“Bunun dışında hekim tarafından yazılan diğer ilaçların kullanımları belirlenen tedavi şemasına göre beş, yedi ya da on günlük tedavi sürelerinde kullanılmak zorundadır. Aksi takdirde tedavi yarım kalacak ve istenen sonuca ulaşılamayacaktır. Bu anlamda vatandaşlarımızın hastalıkları ile ilgili ilaçlarını belirtilen şekilde ve sürede düzenli olarak kullanmaları gerekmektedir. Kullanılmayan yarım kalan ilaçlarla ilgi olarak ise reçetelerin kişiye özel yazıldığı her ilacın herkese aynı etkiyi göstermeyeceğini düşünerek vatandaşlarımızın hekime görünmeden bu tür ilaçlarını kullanmamaları gerekmektedir. Geçen dönem düzenlediğimiz kampanya ile bu tür ilaçların lisanslı kuruluşlarda imhasını sağlamıştık. Bu dönem yine bu tür ilaçların çöpe atılarak doğaya ve canlılara zarar vermesini engelleyerek bunların Eczacı odası aracılığı ile toplatılarak imhasını sağlamayı düşünüyoruz”

ECZACILAR GÜCÜ NİSPETİNDE SOSYAL PROJELERDE OLACAK

Daha önce Adana Eczacı Odası Anaokulu’nu Adana Eğitimine kazandırdıklarını anlatan Özkan, Eczacılar Odasının gücü nispetinde sosyal projelerde olacağını kaydetti. Eczacıların daha önce de güçleri oranında sosyal projelerde olduğunu belirten Özkan, “bu gün de yine elimizden geldiğince gerek Adana Valiliğimiz tarafından yapılan Sevgiye Uzanan Eller Projesi gibi projelere gerekse diğer kurumlar tarafından düzenlenen projelere destek vermeye devam ediyoruz. Tabi ki bahsettiğiniz gibi büyük projelere imza atabilmek için eczacılarımızın da ekonomik durumlarının daha iyi olması gerekiyor. Özellikle 2009 sonrası dönemde eczane ekonomileri ciddi anlamda bozulmuş ve birçok eczacımız ayakta kalma mücadelesi verir duruma gelmiştir. Her zaman söylediğimiz gibi yaşatmak için yaşamamız gerekiyor. Bu anlamda da eczacılarımızın yaşadıkları ekonomik krizden kurtulması bunun içinde eczacılarınızın ekonomik olarak rahatlayacağı eczacı kar oranına kavuşması ve eczacılıkta meslek hakkı uygulamasına bir an önce geçilmesi gerekmektedir” diye konuştu.