İşte bu önemli hastalığa dikkat çekmek amacıyla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Pediatrik Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı'nda Geleneksel Fenilketonüri Şenliği düzenleniyor.
Bu yıl Park Balcalı Tesislerinde düzenlenen ve  13. sü coşkuyla gerçekleştirilen etkinliğe Adana İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ile çok sayıda fenilketonürili çocuk ve aileleri,hekimler, öğrenciler ve Metabolizma Bilim Dalı’nın çalışanları katıldı.
Özel ürünlerle ve özveriyle yapılan birbirinden güzel yemek, kurabiye çeşitlerinin yanı sıra şenlik pastası ve pamuk şekerin ikram edildiği etkinlikte çocukların mutlulukları gözlerinden okunuyordu.
Etkinlikte ayrıca ailelere hastalık hakkında bir sunum yapıldı.  Aileleri temsilen bir Anne ve Baba’nın da konuşma yaparak duygularını dile getirdiği organizasyonda, Anneler arasında yemek, Babalar arasında son 3 kontroldeki kan fenilalanin düzeyini hatırlama ve 1 yılda en iyi kan fenilalanin düzeyi yarışmaları yapıldı, dereceye girenler çeşitli ödüller aldı.

TOPUK KANI İLE ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ
Organizasyonda bir konuşma ayapan, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halise Neslihan Önenli Mungan, fenilketonüri hastalığına bir kez daha dikkat çekerek topuk kanının önemini vurguladı. Ancak 1500'ün üzerinde fenilketonürili olgunun takibinin yapılabildiğini ifa eden Mungan, sadece fenilketonüriyi tarayıp erken tanı koymanın dışında sağlık otoritelerine düşen en önemli görevin bu hastalığın tedavisinin gereklerinin tam olarak yerine getirilmesi olduğunu belirtti.
Ömür boyu et, süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi hayvansal gıdalar, tahıl ve baklagilleri ve bunlardan yapılan hiç bir şeyi tüketemeyen ve bunları tükettiklerinde kalıcı zihinsel ve bedensel yetersizlikleri gelişen çocuklar için mutlaka mama dışındaki gıdaların da devletçe karşılanması gerektiğini, hatta daha da önemlisi ve kalıcı olanının devlet tarafından bunların üretimin sağlanması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, aksi takdirde sadece mamayla beslenmesi olanaksız olan çocukların, çok pahalı oldukları için özel diyet ürünleri de alamadıklarından yasak gıdaları tükettiklerini ve erken tanıya rağmen zihinsel ve bedensel yetersizliklerin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
Mungan Bu bağlamda bir yıldır özveriyle sürdürdükleri özel ekmek üretimi için Seyhan Belediyesi ve Boğalar Fırını’na, bu ekmeklerin satışını gerçekleştirdikleri için de Çukurova Üniversitesi'ne bir kez daha teşekkür etti.