Bel ağrıları, her 10 yetişkinin 8’inde görülen ve yaşam kalitesini düşürerek sosyal hayatı olumsuz etkileyen bir sorun. Günümüzde sık görülen bel ağrılarını tetikleyen birçok etken söz konusu. Ağrıların kronik hali gelmemesi için kişinin günlük hayatta dikkat etmesi gereken noktalar pek çok nokta var.  Farkında olmadan yaptığımız rutin hareketlerin bel ağrılarında önemli rol oynadığına dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Uzmanı Dr. Çoşkun Akalın, “Ağır kaldırmak, fazla kilo, topuklu ayakkabı giymek, ayakta çalışmak ve yanlış oturmak bel ağrılarını tetikliyor. Kronik boyutlara ulaşmaması içinse istirahat şart” diyor. 
Kronikleşmenin engellenmesi önemli
Bel ağrılarının kronikleşmemesi için önemsenmesi gerekiyor.  çoğu zaman ‘kendiliğinden geçer’ diyerek bir uzmana başvurulmaması ciddi sorunların oluşmasına yol açabiliyor. O nedenle bel ağrısı şikayetlerinde bir uzmana başvurmak ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenmek önemli. 
Bel ağrılarının tedavi sürecinde, öncelikli olarak ağrıların kronik bir hale gelmemesini sağlama hedefi taşıdıklarını ifade eden FTR Uzmanı Dr. Çoşkun Akalın, “Mekanik bel ağrılarında tedavi yaklaşımları genellikle aynıdır. Tedavi; akut dönemde semptomları, kronik dönemde ise fonksiyonları iyileştirmeye yönelik oluyor. Tedavinin amacı; ağrının azalması, nüksetmesinin ve kronikleşmesinin engellenmesi, fonksiyonel kapasitenin arttırılması ve hastanın sosyal hayata erkenden dönmenin sağlanmasıdır” diyor. Bel ağrısı çeken hastanın öncelikle istirahat etmesi gerekiyor. 2 -5 günlük istirahat, bel kasları üzerindeki baskıyı azaltarak hastanın rahatlamasını sağlıyor.

Medikal ve fiziksel tedavi uygulanabiliyor
Gerekli görülmesi durumunda medikal ya da fizik tedaviye başvurulabileceğine dikkat çeken Dr. Akalın yöntemleri şöyle açıklıyor: “Hastaya medikal tedavi uygulanabilir. Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, semptomları düzelterek hastanın hareket kabiliyetini kolaylaştırır. Fizik tedavi uygulamaları da yaygın olarak kullanılıyor. Bu şekilde ağrı ve spazm gibi semptomlar ortadan kalkıyor ve hastanın erken hareket etmesi sağlanıyor. Fizik tedavi yönteminde sıcak, soğuk, alçak ve orta frekanslı akımlar ve TENS gibi cihazlardan faydalanılıyor. Gerekli olması durumunda hastaya korse önerilebilir. FTR uzmanlarının ‘lumbosakral destek korsesi’ olarak adlandırdığı bu korseler bele destek olur ve aşırı hareketleri engeller. Yine sıklıkla kullanılmakta olan diğer bir tedavi yöntemi de, egzersiz ve yüzmedir. Hastanın fiziki yapısı ve kondisyonuna göre karın ve bel kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler verilir. Hastanın yapacağı bu egzersizler ağrıyı azaltarak, kasların güçlenmesini sağlar, hareket kabiliyetini arttırır ve duruşun iyileşmesine yardımcı olur.”

Bel ağrısından korunmak için bunlara dikkat!
1- Ağır nesneleri kaldırmaktan kaçının. Kaldırmanız gerekiyorsa da sırtınızı dik tutmanız ve belinizi sağa, sola ve öne bükmemeniz önemli. Geniş destek yüzeyi sağlamak için bacakları iyi yana ayırmak da faydalı oluyor.
2- Yerden bir eşya almanız gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin. Bu hareket, yükünüzü bacaklarınıza veriyor ve belinizi koruyor.
3- Ayakta uzun süre durmaktan kaçının ve aralarda mutlaka oturarak dinlenmeyi ihmal etmeyin. 
4- Dik bir pozisyonda oturun. Oturarak çalışıyorsanız sandalyenin yüksek ve sert bir arkalığı olmalı. Arkalığı sırtınıza destekleyin. 
5- Ortopedik bir yatak seçin. Yatak seçimi bel ağrısına maruz kalmamak için çok önemli. Doğru seçeceğiniz bir yatak kaliteli bir uyku sağlıyor ve sabahları bel ağrısı ile uyanmanızın önüne geçiyor.
6- Kilonuza dikkat edin. Fazla kilolar bel ağrısının başlıca sebepleri arasında geliyor.Uzun süre araba kullanmayın. Araba kullanırken belinizi destekleyin ve her 2 saatte bir mola verin. 
7- Topuklu ayakkabı giymekten kaçının. Yüksek topuklu ayakkabı tercihi bel ağrısını önemli ölçüde tetikliyor.