Türkiyede ilk kez Adana’da gerçekleştirilen toplantıya Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer ve yardımcıları, TEB Merkez Heyeti Üyesi, Akılcı İlaç ve Farmakovijilans Komisyonu Başkanı Ecz. Cem Mercül, ADEO Başkanı Ecz. Ersun Özkan ve yönetimi, İl Sağlık Müdürlüğü Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Şube Müdürü Ecz. Yüksel Coşkun, Adana Diş Hekimleri Odası YK üyesi Dt. Kubilay Cenk Altıntop, çok sayıda eczacı, hekim ve diş hekimleri katıldı.
 
ECZ. ÖZKAN, “ECZACILAR SIKINTILARINA RAĞMEN HALK SAĞLIĞINA HİZMET EDİYOR”
Türkiye’nin her köşesinde eczanesinde veya görev yaptığı hastanede hastaları ile iletişim kurarak, sağlık, ilaç ve eczacılık alanında danışmanlık noktasında önemli bir sorumluluk üstlenen eczacılar yaşadıkları tüm sorun ve sıkıntılara rağmen halk sağlığı adına hizmet vermeye devam ettiğini ifade eden Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, yaptığı açılış konuşmasında “Verilen bu hizmet ile, hastalara ve toplumun büyük bir kesimine temas edebilen biz eczacılar, ilaçların piyasaya sürüldükten sonra da takibini yaparak, yan etki ve advers(beklenmeyen) etkilerin geri bildirimini sağlayarak sistematik veri akışına katkı sağlamaktayız. hastaların bilinç düzeyini arttırma da tüm sağlık meslek mensupları gibi biz eczacılara da önemli görevler düşmektedir. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Türk Eczacıları Birliği’nce organize edilen bu ve bunun gibi toplantıların teşvik edici olduğunu ve farmakovijilans farkındalığını yaygınlaştıracağına, ilaç suistimali ile ilgili kontrol mekanizmalarını geliştireceğine inanıyoruz. Bu anlamda bu gün bizlerle birlikte olan  ve önemli bilgilerini bizlerle paylaşacak değerli konuklarımıza ve tabiiki toplantımıza katılan siz değerli  meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.
 
ECZ. MERCÜL, “ADVERS ETKİLERİN ÇOĞU ÖNLENEBİLİR NİTELİKTE”
TEB Merkez Heyeti Üyesi, Akılcı İlaç ve Farmakovijilans Komisyonu Başkanı Ecz. Cem Mercül ise yaptığı konuşmada “Geçmişte eczacılık; İlaç mamulleri tedarik etme, depolama, hazırlama ve sunma görevini yaparken yani ilaç üretici konumundayken 1950’li yıllardan itibaren ilk üç madde ilaç sanayisi tarafından üstlenilmiş, 80’li yıllardan sonrada eczacılar ‘yetkin sunucu’ olarak rol almıştır. Gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmalar advers(beklenmeyen) etkilere bağlı ekonomik ve sağlık kayıplarının tahminin çok üzerinde olduğu kanıtlanmış. Enteresan olanı ise bu advers etkilerinin çoğunun önlenebilir nitelikte olmasıdır. Farmakovijilans temel bir şart, ilacın sahibi ve hasta güvenliği sorumlusu olarak eczacılar bu sistemin olmazsa olmaz bir parçasıdır” diye konuştu.
 
DR. ÖZER, “ECZACILIK KUTSAL BİR MESLEKTİR”
‘Farmakovijilans(ilacın yan etkilerinin geri bildirimi) Farkındalığını Arttırmada ve İlaç Suistimalini Önlemede Sağlık Mesleği Mensuplarının Rolü’ toplantısının Adana’dan başlamasından memnunluk duyduğunu belirten Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer, yaptığı konuşmada “Bu toplantının ilk olarak Adana’da yapılmasında Ersun Özkan başkanın sempatik kanalları zorladığını tahmin etmek zor değil. Konuştuğumuz konu Sağlıkta Dönüşümün; hizmet alan, hizmet sunan ve tedavide sacın üçüncü ayağı olan ilaçları bizlere temin eden, güvenli şekilde hastalarımıza ulaştıran, bu ilaçların doğru kullanılmasını takip eden sektör, eczacılık sektörüdür. Dünyanın ve Türkiye’nin her yerinde tıp mesleğinin içerisinde eczacılık kutsal bir meslektir. 3 yıllık müdürlüğüm görevim süresince ADEO işbirliği ile yapılan çalışmaları gördüğümde şehrim adına gurur duyuyorum. Sağlıkta Dönüşümle birlikte bu işin kalitesini, verimliliğini, sürdürülebilirliğini tartışır haldeyiz. İnsan yaşadıkça sağlıkta dönüşüme ihtiyaç olduğunu daha iyi anlıyor. Eksikler elbette olacak. Onlarıda elbirliği ile çözeceğiz. Kardeşliğimiz hiç bitmeyecek. İlaç kullanımının arttığını bizde görüyoruz. Bizim önceliğimiz insanların hasta olmamasını sağlamak. Sosyal, bedensel, ruhsal anlamda hasta olmamayı savunuyoruz. Asli sosyal devlet anlayışımız budur. İlaç kullanımını hasta olmayarak düşürmek, kullanılması gerektiğinde doğru ilaç kullanılmalı ve bununda geri dönüşümü alınmalıdır. Bu farkındalık eczacılardan başlayacak. Bu eğitimin temel taşı sizlersiniz. Buraya katılan herkese şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından “Ülkemizde Yürütülen Farmakovijilans Faaliyetleri” konusuyla Dr. Ecz. Demet Aydınkarahaliloğlu, “Farmakovijilans Farkındalığının Arttırılmasında Sağlık Mesleği Mensuplarının Rolü” konusuyla Uzm. Ecz. Emel Aykaç, “İlaç Suistimalinin Önlenmesinde Sağlık Mesleği Mensuplarının Rolü” konusuyla Prof. Dr. Zehra Arıkan’ın sunum yapmalarından sonra katılımcıların merak ettiği sorular yanıt buldu.