MERSİN’İN Tarsus ilçesinde Sağlık Müdürlüğü’nün organize ettiği etkinlik kapsamında Ziraat Odası’nda ve daha sonra Özel Tarsus Kadın Doğum Hastanesi’nde kanser hastalığıyla ilgili seminerlere konuşmacı olarak Medical Park Tarsus Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata katıldı. Ziraat Odası’ndaki seminerde, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Füsun Kaleli, hekimler, hemşireler, ebeler ve kadınlara ilginç bilgiler veren Doç. Dr. Alper Ata, bilinen ilk kanser hastasının, M.Ö. 6’ncı yüzyılda yaşayan Pers kraliçesi Atossa olduğunu söyledi.

 

KILICINLA KES DEMOCEDES

Doç. Dr. Alper Ata, kraliçe Atossa’yla ilgili efsaneyi “Atossa’nın memesindeki yumruda başlayan ağrı öylesine kötüdür ki kraliçe acılar içinde kıvranmaktadır. Sonunda dayanamaz ve Yunanlı kölesi Democedes’e ‘Kılıcınla kes’ der. Yunan köle Atossa’nın dediğini yapar. Atossa da köleyi azat eder. Üstelik o dönem, Yunan kölelerin azat edilmesi çok zordur. Atossa’nın, memesi kesildikten sonra ne kadar yaşadığını bilemiyoruz” şeklinde özetledi. Doç. Dr. Ata kanserin tanımını yapan ilk hekimlerin 4 ve 5’inci yüzyılda Ege bölgesinde yaşayan Hipokrat ve M.Ö. 2’nci yüzyılda yaşayan Bergamalı Galen olduğunu da belirtti.

 

KANSER TERÖRİST GİBİDİR

Doç. Dr. Alper Ata, kanserden korunma ve tedavi olanakları hakkında konuşurken, hastalıkla ilgili şu ilginç bilgileri de verdi:

-Sigara yasakları, akciğer kanserlerinin sayısını azalttı.

-Buzdolabının icadı mide kanserlerini azalttı. Çünkü 1930’ lara kadar buzdolabı olmadığından çok tuzlu ya da tütsülenmiş gıdalar fazla tüketiliyordu. Bu gıdaların kanserojen olduğu çok iyi bilinmekte. Dolayısıyla yüzyıl önce mide kanseri en öldürücü hastalıkların başında geliyordu. Buzdolabıyla birlikte gıda saklama şartları iyileşti ve mide kanserleri azalmaya başladı.

-İşlenmiş kırmızı et, kanserojen etkiye sahip. Bu yüzden yakında tıpkı sigara gibi “Sağlığa zararlıdır” uyarısıyla satılacak.

-Kanser hücreleri terörist gibidir. Kontrolsüzdür. Hareketlidir. Yayılımcıdır. Örneğin mide kanseri hücreleri, akciğere, beyne gidebilirler. Bununla yetinmezler; gittikleri yerlere tutunurlar ve kendilerine ait oksijen ve gıda akışı sağlarlar.

-Kanser hücreleri ölümsüzdür. Örneğin kırmızı kan hücreleri 120 gün yaşayıp ölürler ama kanser hücreleri ölümsüzdür.

-Hepimizde kanser hücresi her an oluşabilir ama sağlıklı bir bağışıklık sistemi bunları kusursuzca yok eder.

-Amerikalılara ‘Sizce kanserden korunmak için en önemli şey nedir’ diye sorulduğunda “Sigara içmemek” cevabını vermişler, ancak bizim toplumumuzda “Erken tanı” yanıtı öne çıkıyor. Toplumumuz sigarayı bırakmaktansa, erken tanıyla kanserden korunmayı tercih ediyor, bu doğru bir tutum değil.