Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatıra Taşkın tıbbi mantarların 1 Kilosunun bin tl’ye alıcı bulduğunu söyledi.

“Bilimsel Çalışmalarla İspatlandı. Ama Yine de Hekim Görüşü Önemli.”

Ölümsüzlük mantarının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile birçok bilimsel çalışma yapıldığını hatırlatan Doç. Dr. Hatıra Taşkın, çalışmaların büyük çoğunluğunun bu mantarın tıbbi değerini ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini ortaya çıkardığını söyledi. Doç. Dr. Taşkın, tüm bu çalışmalara rağmen herhangi bir hastalığın tedavisinde ölümsüzlük mantarının kullanımında mutlaka doktora danışılması çağrısında da bulundu.

“Ganoderma Mantarı Kansere Karşı Koruyucu”

Beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerin ve stres faktörlerinin artması nedeniyle hastalıkların artışının insanları doğaya yönlendirdiğini belirten Doç. Dr. Hatıra Taşkın, doğada bulunan bazı bitkilerin ve mantarların bağışıklık sistemini güçlendirme yoluyla insanları bazı hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebildiğini söyledi.

Doç. Dr. Taşkın, “Tıbbi mantarlar arasında yer alan ve ülkemizde ölümsüzlük mantarı olarak isimlendirilen Ganoderma lucidum’da bu mantarlardan bir tanesidir. Protein, selüloz, kül, azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, germanyum ve selenyum içeren Ganoderma mantarı son yıllarda özellikle kanser hastalarının dikkatini çekiyor. Germanyum elementinin bu mantardaki molekül şeklinin, insan vücudunun kendini yenilemesi için en fazla ihtiyaç duyulan şekil olduğu biliniyor. Ganoderma mantarının içerdiği polisakkaritlerden bir tanesi olan beta glukan bağışıklık sistemini uyararak, enfekteli hücrelere karşı savaşan T hücrelerinin oluşumunu teşvik ediyor. İçeriğinde yer alan ganoderik asit vücuttaki kan basıncını, kan şekerini, yağı düzenliyor, kolesterol seviyesini düşürüyor ve kanın pıhtılaşmasını önlüyor.  Fenol içermesi de kansere karşı koruyucu özelliğini pekiştiriyor.” şeklinde konuştu.

“Ganoderma Mantarını Yetiştirmek Zor Değil.”

Reishi mantarının kahverengi renkte ve böbrek şeklinde olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Hatıra Taşkın, meşe gibi sert odunlu ağaçlar ile geniş yapraklı ağaçlarda ve bu ağaçların talaşlarından elde edilen ortamlarda kolaylıkla bu mantarın üretilebildiğini söyledi.
Kültüründe bitkisel atık (talaş) kültürü kullanılabildiği gibi kütükte de yetiştiricilik yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Taşkın Reishi mantarının yetiştiriciliğine yönelik şu açıklamada bulundu;

“Bu mantarın yetiştiriciliği için hazırlanması gereken kompost, kültür mantarının yetiştiriciliğinde kullanılan kadar karmaşık ve hazırlaması zor değil. Bu nedenle üreticilerin kendileri de rahatlıkla hazırlayabilirler. Meşe ağacı talaşı, buğday kepeği, melas ve kalsiyum sülfat ile bu mantarın kompostu hazırlanabilir. Örnek bir reçete vermek gerekirse; 3 kg ince talaş, 3 kg iri talaş, 1 kg kalsiyum sülfat, 1 kg buğday kepeği ve 0.5 kg melas 10 litre su eşliğinde su sızıntısı olmayan kapalı bir sistem içerisinde karıştırılabilir. Karışımın %70 nem içeriğinde kalabilmesi için 24 saat bekletilmesi gerekir.”

“1 kilosu Bin TL”

Reishi mantarının üretim reçetesini veren Doç. Dr. Taşkın bu mantarın kilosunun bin Tl’ye alıcı bulduğunu belirterek şunları kaydetti;

“Ölümsüzlük mantarı kurutulmuş mantarların çayı hazırlanarak tüketilebiliyor. Bu çay, sağlıklı kişilerde günde 2 -3 gr, hastalarda ise hastalığın durumuna göre 6-12 gr kurutulmuş mantarın tartılarak 1 litre suda cam veya porselen kap içerisine kaynatılması şeklinde hazırlanabiliyor.”  

“Metal Kaplar Kullanmayın.”

“Firmalar tarafından günlük içim için hazırlanmış tabletler, poşet çaylar ya da hazır kahveler şeklinde de tüketilebiliyor. Mantarın hazırlanması ve tüketilmesi esnasında metal kapların kullanılmaması gerekiyor. Metal kaplar mantar içerisindeki önemli maddelerin etkisini önlüyor. Ancak içerdiği çok sayıda ve yüksek dozdaki tıbbi maddelerden ve bunlara bağlı yan etkilerden dolayı bir ilaç gibi kabul edilerek doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Son yıllarda ölümsüzlük mantarının şampuan, vücut losyonu, sabun ve diş macunu gibi farklı ürünleri de satılıyor. Ülkemiz firmalarında 1 kg kurutulmuş Ganoderma mantarının fiyatı 800 TL ile 1000 TL arasında değişiyor.”