Miiletvekilleri, aday adayları, STK, meslek örgütü başkan ve yöneticileri, eczacı, hekim, avukat ve vatandaşların katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, emperyalist ülkelerin demokratikleştirme maskesi adı altında kanlı iç savaşlar, acımasız katliamlar ve bitmek bilmeyen ‘acı’ üzerinden yeni bir Ortadoğu haritası oluşturma çabasının tüm hızıyla devam ettiğini, katliamlara taşeronluk ederek destek veren tüm ülke ve yöneticilerini şiddetle kınadığını, temel insan hakları çerçevesinde yaşam hakkının kutsallığından hareket ile barışa ve kardeşliğe fırsat verilmesini, akan kanın bir an önce durdurulmasını istedi.

ECZ. ERSUN ÖZKAN, “BİRLİK, BERABERLİĞE DAHA ÇOK  İHTİYACIMIZ VAR”

Yaşanan kaotik ortamda ülkenin bir türbülansın içerisinde yalpalayarak yol almaya çalıştığının altını çizen Başkan Ecz. Ersun, “Bir çok aydın ve demokrat insanımızın özgürlüklerinden mahrum edildikleri, Suriye’de yaşanan iç savaş ve ülkemizin bu savaştaki konumunu, üstü örtülmeye çalışılan yolsuzlukları, rüşveti,  kara para aklama olaylarını kısaca ekonomiden siyasete, sağlıktan eğitime, hukuktan demokrasiye hemen her alanda sürekli yeni bir gündem ve ülke olarak yaşanan bir kutuplaşma sürecini; hayatımızın olağan akışı içerisinde içselleştirip alışkanlık haline getirdiğimiz bir dönem olarak yaşıyoruz. Böylesi büyük sorunlarla uğraştığımız, birlik ve beraberliğe her zaman olduğundan daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde içerisindeyiz.” dedi.

Ecz. Özkan, “Ülkemiz; Darbe. Ohal, KHK, savaş, huzur, demokrasi, hukuk, özgürlük ve adalet tartışmaları içerisinde son derece önemli ve yönetim sisteminin değiştirileceği tarihi bir seçime gidiyor. Özellikle coğrafyamızda yaşanan savaş ve terör ortamından kaynaklı oluşan güvenlik sorunlarına karşı her zamankinden daha çok toplumsal uzlaşıya, birlik ve beraberliğe, yan yana durabilmeye ihtiyacımız olan bir dönem yasıyoruz. Bu gün ülkemizde başlayan hukuki, siyasi ve idari değişikliklerin nelere mal olacağını hep birlikte yaşayarak göreceğiz. Fakat her ne olursa olsun güçlü ve çağdaş bir Türkiye için; Atatürk’ün attığı temellerde Cumhuriyet, demokrasi, laiklik, hukuk ve adalet gibi evrensel değerlerden asla taviz verilmemelidir. Tüm bunların yanı sıra son zamanlarda meslek odalarının isimlerinden  “Türk” ve “Türkiye” kelimelerinin kaldırılması ile başlayan bir dizi değişiklik gündemde. Belirtmek isteriz ki;

Devletin organizasyon şemasında “sivil toplum“ vazgeçilmezdir. Demokrasi ve geleceğimiz adına, siyaset üzerinde önemli bir baskı unsuru olan meslek örgütlerinin, işlevsizleştirilerek, siyasetin insafına terk edilmesine neden olacak düzenlemelerin, engellenmesi için tüm meslek örgütleri ile ortak, ilkeli bir duruş sergileyerek eylem ve güç birliği oluşturmak hepimizin sorumluluğudur diye düşünüyorum.” diye konuştu.

ECZ. MÜRSEL YALBUZDAĞ, “MUTSUZLIK VE UMUTSUZLUK HAD SAFHADA”

Panel moderatörü Ecz. Mürsel Yalbuzdağ, yaşanan olaylardan kaynaklı mutsuzluğun ve umutsuzluğun had safhada olduğunu, her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe, örgütlü olabilmeye ihtiyaç duyulan bir dönemde olduklarını ifade etti.

AV. VELİ KÜÇÜK, “MESLEK ÖRGÜTLERİ DEMOKRASİLERİN VAZGEÇİLMEZ UNSURUDUR“

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 2002 yılından bu yana 16 yıldır iktidarda bulunan siyasi iktidarın toplum içinde birçok kurum ve kuruluşu kontrolü altına aldığını belirterek, kendisi gibi düşünmeyen meslek örgütlerini ise hedefine aldığını söyledi.

ECZ. ERDOĞAN ÇOLAK, “MESLEKİ TARTIŞMALAR YAKICI HALE GELDİ”

Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, meslek örgütleri sürecinin tarım devrimi ve teknoloji devriminin üretimiyle mesleklerin ortaya çıktığını, ardından meslek örgütlerinin oluştuğunu belirterek kamu ve meslek yararına organizeler ortaya koyulduğunu, bu anlamdaki tartışmaların yıllardır devam ettiğini ancak günümüzde yakıcı hale geldiğini, bu yakıcılığı ile değişim talebi ile hepimizi etkisi altına alıyor dedi.

EZC. ÖZGÜR ÖZEL, “OHAL OLDUĞU SÜRE KUR, FAİZ DİZGİNLENEMEZ”

OHAL’in ülkeye yapılmış en büyük ihanet olduğunu söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Ecz. Özgür Özel, “Bugün 81 il’de 19 aydır sert biçimde uygulanan OHAL vardır. OHAL varken ülkeye yabancı yatırımcı gelmez. Bu ülkede OHAL varsa kur dizginlenemez. Faiz dizginlenemez. Enflasyon dizginlenemez. OHAL’i kaldırmayıp, yönetenler. Yoksulluğu kaldırmayıp, yönetenler. Demokrasiyi geliştirmeyip, geriletenler. Bu ülkenin başında olduğu müddetçe bu ülke bir adım ileri gidemez.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcıların merak ettiği sorular yanıt buldu. ADEO Başkanı Ersun Özkan, konuşmacılara teşekkür ederek plaket verdi.