Kuvvet kaybı, konuşma güçlüğü, dengesizlik, kol ve bacaklarda uyuşma şikayetleriyle Osmaniye'de özel bir hastaneye başvuran 38 yaşındaki  Zehra Bekmez'in, yapılan muayene ve tetkiklerinde inme(felç) geçirdiği anlaşılınca, henüz iki hafta önce açılışı yapılan, Adana Numune Eğitim ve Araştırma  Hastanesi İnme Merkezi sayesinde mucize eseri hayata tutundu.

Zehra Bekmez isimli hasta, konuşamama, kuvvet kaybı şikayetleriyle acile başvurdu. Doktorlar tarafından aileye, inme (felç) geçirdiği ve acilen bir inme merkezine gitmeleri gerektiği söylendi. Bölgede kamu hastaneleri arasındaki tek inme merkezinin henüz iki hafta önce açıldığı belirlenince, Osmaniye- Adana arasında zamana karşı bir yarış başladı. Adana Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi  İnme Merkezi, ilk sınavını ilk hastası Zehra Bekmez'le verdi, 2016'nın ilk hastasıyla bir mucizeye imza attı.

10 DAKİKADA 1 KİŞİ FELÇ GEÇİRİYOR

Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığımızın destekleriyle 2016 yılı itibarıyla hizmete giren inme merkezimizin ilk hastasının hayata tutunmasının mutluluğunu yaşıyoruz.

Bölgemizde, inme (Felç-Beyin Krizi-Strok) aslında oldukca sık görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre her 10 dk bir kişi inme hastalığı geçirmektedir. Diğer bir deyişle iki milyon nüfuslu bir şehirde yaklaşık günde 30 ile 40 hasta inmeyle karşı karşıya gelmektedir. Bu büyük bir rakam; çünkü  sadece bir hastanın felç kalması durumunda yaşamı boyunca 2 trilyon liraya yakın ekonomik kaybı söz konusudur. Dolayısıyla yeni açılan inme merkezimizin Adana'ya katkısı büyük olacaktır,dedi.

ZAMAN KAYBI BEYİN KAYBIDIR

İnme ya da felç tedavisinde hastaların, beyin krizi belirtilerinin ilk saatlerinde, teşekküllü bir inme merkezine gelmelerin çok önemli olduğunun altını çizen Arıkan, Adana bölgesinde Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde işinde profesyonel bir ekip tarafından hizmet vermeye başlayan inme merkezinin, bölge halkı tarafından bilinmesi ve bu bilginin halkla paylaşılması çok önemlidir. İnmede zaman kaybı, beyin kaybına yol açmaktadır, şeklinde konuştu.

KALP VE KANSERDEN SONRA 3. ÖLÜM NEDENİ

Adana Numune Eğitim Hastanesi İnme Merkezinde Girişimsel Nöroloji Direktörü Prof. Dr.Semih Giray,
“Zaman zaman, kollarımızda, ayaklarımızda, beynimizde, karıncalanmalar, uyuşmalar, baş ağrıları, baş dönmeleri, dilde uyuşmalar, görme bozuklukları oluyorsa hızlıca doktora gitmek gerekir. Ayrıca tansiyon, kalp hastalığı, diyabet, kolesterol gibi risk faktörleri varsa, bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve yıllık sağlık takiplerinin yapılması gereklidir. İnme, kalp ve kanserden sonra dünyada en çok 3. ölüm nedenidir şeklinde konuştu.

HASTALARI, İLK 3-4.5 SAAT İÇİNDE FELÇTEN DÖNDÜREBİLİRİZ

Giray Osmaniye'den gelen hasta için ise, Zehra hanım inme merkezimize ilk 5 saat içinde yetiştirildi. Direk endovasküler tedaviye alındı. 2.5 saat süren başarılı bir müdahale sonunda kapalı olan şah damarı (karotid arter) pıhtılardan temizlendi, stentlendi ve takiben tıkalı olan orta beyin damarı pıhtı çekici cihazla başarılı şekilde açıldı. İki gün nöroloji yoğun bakımda solunum cihazında uyutuldu. Daha sonra uyandırılan hasta, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine alındı, bilinci açıldı konuşmaya yemek yemeye başladı, dedi.

Prof. Dr.Semih Giray, Zehra hanım geldiği anda ve tedavi süresince ağır bir tabloda ilerledi. Azmi ve hastaneye zamanında yetiştirilmesi sayesinde hayata tutundu.İlk 3-4.5 saat içerisinde vereceğimiz ilaçla, hastaları felçten önemli ölçüde döndürebiliyoruz, dedi.

ABLAMDAN ÜMİDİMİZİ KESMİŞTİK

Osmaniye'de özel bir hastanede sağlık personeli olarak çalışan hastanın kardeşi Murat Coşlu, ablasının sağ tarafında kuvvet kaybı, konuşmada problem gibi şikayetleri üzerine altından beyin krizi geçirdiğini anlayarak, hemen çalıştığı hastanenin nöroloji uzmanına götürdüklerini anlattı.

Coşlu, Adana'da bu merkezin yeni açıldığını öğrenir öğrenmez Osmaniye'de ki doktorumuz, Semih hocamızla bağlantıya geçti.Ablamı Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezine getirdik. Semih hocamız hafta sonu olmasına rağmen ablama acil müdahalede bulundu. Ablamdan artık ümidimizi kesmiştik. Katkısı olan herkesten ve doktorlarımızdan Allah razı olsun şeklinde konuştu.