Oysaki aslında “Narsisistik Kişilik Bozukluğu (NKB)” kendini sevmekten değil, özde kendini sevmemekten, kendini beğenmişlikten değil özde kendini değersiz hissetmekten veya kendine aşık olmaktan değil özde kendinden nefret etmeden kaynaklanabilen psikolojik bir bozukluktur.

Daha çok erkeklerde görülen bu bozukluğun erkeğin cinsel yaşamında da sorunlara yol açabileceğini belirten Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Çukurova Şube Başkanı Dr. Obengül Ejder, narsisistik kişilik yapısının neden olabileceği cinsel sorunlar konusunda çok çarpıcı açıklamada bulundu.

Narsisizm nedir?

Toplumda kendini aşırı derecede sevme ve beğenme olarak bilinen narsisizmin, aslında kişinin çocuklukta anne ve babasından alamadığı sevgi ve ilgiyi başkalarından alabilmek için sürekli bir değerli olma, beğenilme, ilgi görme çabası içinde olması olduğunu söyleyen Dr. Obengül Ejder, “Narsisistik Kişilik Bozukluğu olan kişiler, başkalarının düşünce ve isteklerine gerekli ilgiyi gösteremezler, onlar için her zaman kendileri önemlidir. Plan ve hedeflerine ulaşamadıklarında ya da bekledikleri ilgiyi göremediklerinde yıkıma uğrayabilirler. Üstünlük duygusu, beğenilme gereksinimi, hayranlık beklentisi ve empati yapamama Narsisistik Kişilik Bozukluğu’nun temel özelliklerindendir.’’ dedi.

Narsisistik Kişilik Bozukluğu Erkeklerde Cinsel Sorunlara Yol Açabilir.

Narisistik Kişilik Bozukluğu tanısı alan kişilerin %80’inin erkek olduğunu ifade eden Terapist Dr. Ejder, “Narsist kişiler genellikle tedaviye derin bir boşluk duygusu, can sıkıntısı, iç daralması, hayattan keyif alamama, anlamsızlık ve umutsuzluk şikâyetleriyle başvururlar. Erken boşalma, sertleşme sorunları, eşcinsel yönelim, sık mastürbasyon yapma, hiperseksüalite veya sapkın cinsel fanteziler narsist kişilerde en sık görülen cinsel sorunlardır.” şeklinde konuştu.

Anne-Baba Olmak Sorumluluk İster.

Belli düzeyde narsisizmin her insanın içinde bulunduğunu ve kendini beğenmenin ve değerli bulmanın kişinin iş ve sosyal başarısı için bir güdüleyici olduğunu söyleyen Dr. Ejder; “Ancak kendini beğenme ve değerli bulma belli bir düzeyin üzerinde ise ve aslında temelinde kişi değersizliğiyle yüzleşmekten kaçıyorsa, o zaman sorun var demektir. İnsanın kişiliğinin temeli 0-3 yaş döneminde atılır. Çocuk 3 yaşına kadar ne yaşıyorsa, anneden ve babadan neler öğreniyorsa, annenin ve babanın davranışlarından nasıl etkileniyorsa hayatının geri kalanını da bu öğrendikleri üzerine inşa eder. Çocuğun anne-baba ilgisinden yoksun olması kadar ihtiyaçlarının fazlaca doyurulması da ileride narsisistik bir yapı geliştirmesine neden olabilir.” dedi.